Обезпокоени сме от опитите за влошаване на ситуацията със сигурността

...
Обезпокоени сме от опитите за влошаване на ситуацията със сигурността
Коментари Харесай

Русия прави отчаяни опити да въвлече Приднестровието във войната

Обезпокоени сме от опитите за утежняване на обстановката със сигурността в Приднестровския район на Република Молдова, оповестиха от Министерство на външните работи на Украйна.

Вълната от репортажи на 21-26 април за разминиране на образователни заведения, нападението на постройката на така наречен „ министерство на държавна сигурност “, разрушаването на две радиокули в Григориополския регион и детонации на летището в Тираспол съответстваха с изказвания на съветското военно командване да направи сухопътен кулоар с Приднестровския район на Молдова.

Украйна уверено поддържа териториалната целокупност на Молдова в границите на нейните интернационално приети граници, осъжда обезверените опити да се въвлече Приднестровския район на Молдова в започнатата от Руската федерация пълномащабна война против Украйна на 24 февруари и приканва за деескалация на напрежението. Министерството на външните работи на Украйна продължава да следи от близко по-нататъшното развиване на събитията. Въоръжените сили на Украйна надеждно пазят нашата страна и са подготвени да унищожат всевъзможни по-нататъшни подли проекти на агресора на украинска територия, в това число в посока Пивденний Буг, се споделя в позицията на украинското външно ведомство.

Поредица от детонации в понеделник и вторник раздрусаха Приднестровието, дребен отцепен район в границите на Молдова и граничещ с Украйна, засилвайки опасенията, че войната в съседство може да се трансферира там и да прерасне в по-широк спор. Приднестровието е самопровъзгласила се република, мощно подвластна от Русия. Украйна упрекна Русия, че е провела гърмежите като предлог за по-нататъшна експанзия. Руските войски, ситуирани в Приднестровието, са приведени в нараснала бойна подготвеност. Молдова, някогашна руска република, сподели, че детонациите към момента се проверяват, макар че един чиновник на вътрешното министерство съобщи, че някои първични доказателства допускат съветско присъединяване, написа " Ню Йорк Таймс ". С разпадането на Съветския съюз при започване на 90-те години на предишния век, тежко въоръжени сепаратисти в Приднестровието, където има малцинство рускоговорящи жители, се бориха да се откъснат от Молдова. С съветска поддръжка те отделиха региона, само че Приднестровието не е публично прието интернационално.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР