Обезопасяването на Паметника на Съветската армия включва изграждането на ограда

...
Обезопасяването на Паметника на Съветската армия включва изграждането на ограда
Коментари Харесай

Вяра Тодева: Още сме далеч от преместването на Паметника на Съветската армия

Обезопасяването на Паметника на Съветската войска включва построяването на ограда и позициониране на скеле, с цел да може да се обследват компрометираните детайли, както и самите фигури, защото 70 години не е проверявано тяхното положение. Това сподели регионалният шеф на София Вяра Тодева по отношение на направения от Областната администрация План за сигурност и здраве.

" Предвид създалата се обстановка от нощес, надяваме се приемането да стане оптимално бързо ", разяснява тя по отношение на проявата против паметника в четвъртък вечерта.

Планът за сигурност и здраве касае обезопасяването на обекта, още сме надалеч от проект за пренасяне, сподели Вяра Тодева. По думите ѝ първо следва възобновяване на строителните бумаги според процедурата по Закона за устройство на територията.

Следващата стъпка е да се обследва съответно място в Музея на социалистическото изкуство - дали могат да бъдат преместени там фигурите и в случай че могат - тогава ще се разпореди изработването на проект за пренасяне, който ще съдържа и съответното разполагане на терена.

На въпрос дали може регионалната администрация да се ангажира със период по пренасяне на монумента, Тодева сподели, че се следват всички процедури и преместването би трябвало да се случи оптимално законно, а скулптурите и барелефите да бъдат съхранени или при нужда - реставрирани.

Във връзка с дебата по отношение на ориста на Паметника на Съветската войска, Вяра Тодева разяснява, че предвид на идните локални избори няма по какъв начин да се избяга от политизирането на въпроса.

По-рано пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова изрече мнение, че някои политици употребяват преместването на Паметника на Съветската войска за пиар резултат по отношение на локалните избори. Тя напомни, че преди няколко месеца Столичният общински съвет взе решение за пренасяне на монумента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР