Обезобразено 18-годишно момиче в Стара Загора, двойно убийство в Лозен

...
Обезобразено 18-годишно момиче в Стара Загора, двойно убийство в Лозен
Коментари Харесай

3 неудобни въпроса към МВР и прокуратурата

Обезобразено 18-годишно момиче в Стара Загора, двойно ликвидиране в Лозен и избягал палач в Цалапица. Тези три случая от последния месец насочиха прожекторите към работата на проверяващите органи и правосъдната система. С осветяването на грешките им пък пристигна публичното неодобрение, което управителните фрагменти се пробват да потушат с мижави санкции и нелепи пояснения. Неудобните въпроси обаче остават.

1. Могат ли Министерство на вътрешните работи и прокуратурата въобще да проверяват?

Никой не е застрахован от неточности, само че трите тежки закононарушения демонстрират, че при Министерство на вътрешните работи и прокуратурата става въпрос за предписание, а не за изключение. И в трите случая основни свидели не са разпитани в точния момент. И в трите случая набиващи се на очи несъгласия са подминати. И в трите случая явни доказателства са подценени. В случая няма значение дали става дума за несръчност, корупция или просто мързел. Резултатът е един - следствието е опорочено. Фактът, че институциите се раздвижиха едвам откакто гневът на жителите се отприщи, единствено затвърждава общото усещане - че Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се задействат единствено под външен напън и имат потребност от тотална промяна.

В случая с обезобразената Дебора да вземем за пример и до момента не е ясно до каква степен солидно е алибито на Георги Николаев, който твърди, че по време на нападението е бил на рожден ден в село Братя Кунчеви. Посочва и очевидец, който може да удостовери алибито му - Х.С.С. Според " Капитал " въпросният очевидец не е разпитван в продължение на месец. Друг очевидец обаче твърди, че е закарал обвинения с. Братя Кунчеви до Стара Загора. Тази теза също не е доказана изрично, тъй като не са конфискувани записите от пътни камери на АПИ.

Не е ясно и за какво прокуратурата не е проверила обширно връзките сред Дебора и Николаев още при започване на следствието? Защо се повдигат обвинявания за закани едвам месец след нападението?

Странно е и държанието на наблюдаващия прокурор по делото Георги Видев - пред съда той не акцентира изключително мъчителния метод, по който са нанесени пострадванията на жертвата, нито престъпното минало на Николаев, който към този момент е осъждан за леки телесни повреди.

Подобни неточности са позволени и при следствието на убийствата в с. Лозен. Стига се до такава степен, че килърът самичък признава пред проверяващите, че е сюрпризиран, че не е заловен още първия път, когато е удушил някогашната си другарка преди година. " По време на първичния разпит от служителите на реда излъгах, че съм отишъл до езерото Панчарево с нейната кола. Опасявах се, че в случай че служителите на реда ревизират това, ще схванат, че не споделям истината, само че никой от Осмо районно, които проверяваха, не ревизираха. Бях споделил, че съм ходил самичък до езерото. Опасявах се, че по камерите можеха да доближат до моята кола и да схванат, че не съм бил самичък, а с Иво, Яна и Ива ", споделя килърът Чавдар Бояджиев в разпита си от 5 август, с протокол от който разполага " Сега ". Разследващите освен не разпитват Иво, Яна и Ива, само че и след това точно 18-годишната Яна Велинова и 27-годишният Иво Колев са убити от Бояджиев.

В случая с убийството в пловдивското село Цалапица следствието се забавя толкоз доста, че обвиненият за убийството на 24-годишния Димитър Малинов Рангел Бизюрев съумя да избяга в Германия, където живее татко му. За него беше издадена европейска заповед за арест, само че към момента няма информация да е открит.

Семейството и приятелите на убития Димитър упрекват полицията в Стамболийски, че не е провела съответно следствие и по този начин е разрешила на обвиненият да се измъкне. " По едно време, като ги напънахме повече /полицаите/, дори си признаха, че има пропуски, нали. Обаче го призна пред нас, не пред медиите ”, сподели бащата на жертвата Недялко Малинов. Майката пък твърди, че никой в началото не е търсил Рангел Бизюрев, макар че същият е заплашвал жертвата да го бие.

Още по-странно е държанието на полицията по отношение на двамата близнаци Валентин и Борислав Динкови. Те са упрекнати единствено за укриването на натрупа на Малинов и помагачество на килъра, само че не и като съучастници в осъщественото ликвидиране от Бизюрев. Въпреки че убитият е бил забелязан в колата на татко им тъкмо преди трагичния си край. Въпреки че единият от близнаците призна, че е станал очевидец на убийството на Димитър. Въпреки че няма по какъв начин да се знае точната им роля преди да бъде разпитан килърът.

2. Вещи ли са движимостите лица?

Ясно е, че нито съдът, нито Министерство на вътрешните работи и прокуратурата разполагат с нужните знания, с цел да вършат обосновани изводи за физическото и психическото положение на човек. В такива случаи се употребяват движимости лица - лекари и психолози, които изготвят експертиза за задачите на следствието. Случаите с обезобразеното момиче от Стара Загора, както и този с двойния палач от с. Лозен демонстрират, че едни и същи пострадвания могат един път да се поясняват като лека телесна щета, различен път - като междинна.

Най-фрапантно е преобръщането при 18-годишната Дебора, която беше нарязана с макетен нож и напълно подстригана от някогашния си другар. При 21 рани и 400 шева здравната експертиза води до извода, че става дума за лека телесна щета. Според основния координатор на Експертния съвет по правосъдна медицина към здравно министерство доцент Александър Апостолов макар шокиращите изводи сътрудника му не е позволил неточности в експертизата си, осъществена 3 дни след нападението на 18-годишното момиче. " Съдебният доктор в Стара Загора си е приключил на оня стадий на осъществяване на проучването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза постоянно не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана ", разяснява Апостолов.

Не на това мнение са лекарите, които са приели Дебора. Ортопедът доктор Стоян Петров, обработил първи момичето в Спешния център, изяснява, че в един миг се уморил да шие, тъй като на по-дългите сечения е правил до 15 шева. " Ако бяха разпитани още на момента дежурните лекари, които са приели детето, още на този стадий поради голямата кръвозагуба щеше да се дефинира характера на телесната щета, чийто главен симптом е краткотрайно разстройство на здравето и заплаха за живота ", разяснява юристът на Дебора Делян Славов.

В случая не е ясно за какво незабавно не е потърсена експертизата на психолог и на изящен хирург да вземем за пример, откакто е било ясно какъв смут е претърпяла нападнатата. Сега се чака да бъде осъществена нова петорна експертиза по случая, само че по кое време ще е подготвена не е ясно, защото целият екип от правосъдни лекари, които трябваше да я изготвят, си направи самоотвод.

И до момента в който някои неточности на правосъдните медици могат да спасят обвинен от ареста, други напряко могат да оневинят палач, както става при случая в софийското село Лозен. 34-годишния Чавдар Бояджиев е задържан предходната пролет за убийството на жена, само че изяснява, че момичето е удушено несъзнателно при полов акт. Повдигнато му е обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност. Прокуратурата е поискала непрекъснат арест за Бояджиев, само че съдът е отказал, определяйки му най-леката мярка - " подписка ”.

По неофициална информация повода за това е здравната експертиза по делото, която е изключила съзнателно ликвидиране, защото е посочила, че следите от колана, с който момичето е удушено, са оставени, до момента в който тя е била жива. И след самопризнанията на Бояджиев, че става дума за съзнателно ликвидиране, обвиняването му не е преквалифицирано.

Факт е, че правосъдната медицина не е регламентирана по никакъв метод, заради което и мъчно се търси правосъдна отговорност от нея. Всяка компетентност в медицината се контролира с така наречен медицински стандарти, които са поднормативни актове и наложителни за съблюдаване. Съдебните медици обаче се оказаха отвън тази наредба. Нямало изясненост и за документите, с които боравят тези експерти, стана ясно на последното съвещание на парламентарната здравна комисия. Предстои Министерството на здравеопазването да разгласява за публично разискване план на стандарт по правосъдна медицина.

3. Достатъчна ли е една оставка тук и там?

Най-лесно е да се потуши публичното неодобрение с популистки ремонти на закони, както направиха депутатите, или с небрежно подадени оставки. Точно това се и случва. Зам.-ръководителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора Георги Видев подаде оставка от поста по искане на краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов. Причината са " сериозните пропуски ”, позволени по време на съвещанието на съда, на което на 5 юли от ареста беше освободен обвиненият за обезобразяването на 18-годишната Дебора. Междувременно от Окръжната болница в Стара Загора е беше краткотрайно отхвърлен правосъдният доктор, който е квалифицирал пострадванията на потърпевшата като лека телесна щета.

Заради случая с убийствата в Лозен Сарафов смъкна доверието си от ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и съобщи, че чака тя да се отдръпна от поста. " В противоположен случай ще се възползвам от законовите си пълномощия и ще отнеса случая до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", се споделя още в позицията на Сарафов. Зартова отвърна, че не знае на какво съображение ѝ се желае оставката, само че в случай че има дисциплинарно или друго законово нарушаване, е подготвена да я подаде. Тя обаче е претендент за прокурор в Европейската прокуратура и, в случай че бъде определена, по този начин или другояче, ще спре да бъде административен началник.

И Министерство на вътрешните работи употребява тази тактичност за потушаване на недоволството след убийството в Цалапица. Вътрешният министър Калин Стоянов изиска оставките на шефа на полицията в Пловдив Васил Костадинов и на началника на районното полицейско ръководство (РПУ) в Стамболийски Ангел Керпиев. До оставки обаче по този начин и не се стигна. Единствената последвала смяна беше, че Костадинов следва да бъде изместен на друга служба.

Всичко това нито ще успокои обществото, нито ще промени нещо в метода на следствие на сходни тежки закононарушения. Защото въобще не се приказва за премахване на слабостите в системата. Изобщо не се проучва за какво се стига до сходни фрапантни неточности при следствието. Дали те са позволени несъзнателно или съзнателно? Защото около гражданското неодобрение стана ясно, че полицията и прокуратурата постоянно нехаят или снишават при сигнали за нередности. Докато не се стигне до съдбовен край. А след него стартират оправдания, пояснения и обвинявания...

Тъжната действителност демонстрира, че всяко градче или селце е превърнато в обособен анклав, където служители на реда и прокурори се изживяват като тартори на групировки, които еднолично вземат решение дали и по какъв начин едно закононарушение да бъде разследвано. В доста от случаите даже седят на една маса със обвинените. А в такава конюнктура за никаква правдивост не може да се приказва.

Петър Карамфилов, " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР