Обезлесяването в тропическите гори край Амазонка в Бразилия достигна рекордно

...
Обезлесяването в тропическите гори край Амазонка в Бразилия достигна рекордно
Коментари Харесай

Обезлесяването в бразилската част на Амазония достига рекорд за първата половина на 2022 г.


Обезлесяването в тропическите гори край Амазонка в Бразилия доближи рекордно равнище за първите шест месеца на годината, защото повърхност, пет пъти по-голяма от Ню Йорк, беше унищожена. Това демонстрират предварителни държавни данни, представени от Българска телеграфна агенция.

От януари до юни 3988 квадратни километра са били разчистени в района, съгласно националната организация за галактически проучвания Inpe. Това е нарастване от 10,6 % по отношение на същите месеци на предходната година и най-високото равнище за този интервал, откогато организацията е почнала да събира настоящите си серии от данни DETER-B в средата на 2015 година

Унищожените площи са нарастнали с 5,5 % през юни до 1120 квадратни километра, което също е връх за този месец от годината.

Амазонка, най-голямата тропическа гора в света, съдържа големи количества въглерод, който се освобождава при унищожаването на дърветата, затопляйки атмосферата и предизвиквайки изменението на климата.

Обезлесяването пълзи все по-дълбоко в гората, като през първите шест месеца на годината щатът Амазонас в сърцето на тропическите гори записва повече опустошения от всеки различен щат за първи път.

Нарастващото обезлесяване през тази година също подхранва извънредно високи равнища на пожари, които евентуално ще се влошат през идващите месеци, сподели Маноела Мачадо, откривател на горските пожари и обезлесяването в Центъра за проучване на климата Удуел и Оксфордския университет.

Бразилия записва най-големия брой пожари в Амазонка за месец юни от 15 години, макар че те са дребна част от това, което нормално се следи при пика им през август и септември, съгласно данни на Inpe.

Експерти в Бразилия упрекват десния президент Жаир Болсонаро за понижаване на отбраната на околната среда и поощряване на дървосекачите, животновъдите и спекулантите със земя, които разчистват обществена земя за облага.

Офисът на Болсонаро насочи искане за коментар към Министерството на околната среда, което сподели, че държавното управление е било " извънредно мощно " в битката с екологичните закононарушения. От ведомството прибавиха, че като се имат поради 12-те месеца до юни, данните на Inpe демонстрират понижаване в обезлесяването с 3,8 % по отношение на същия интервал година по-рано.

Еколозите разчитат на левия някогашен президент Луис Инасио Лула да Силва, който управлява внезапен спад в обезлесяването по време на президентството си от 2003 до 2010 година, да завоюва изборите през октомври за поврат в екологичната политика на Бразилия. Анкета, оповестена предходната седмица, сподели, че Болсонаро губи от Лула с 19 процентни пункта при предстоящ балотаж.

Независимо от това, тази година евентуално ще има високи равнища на обезлесяване и пожари, защото дървосекачите и грабителите на земя се стремят да се възползват от слабото правоприлагане преди евентуална смяна в държавното управление, считат специалисти.

Според горския деятел за Greenpeace Brasil Ромуло Батиста е доста е мъчно да бъдем оптимисти за идващите няколко месеца в Амазонка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР