Обезателно Чернобил“ грабна хората, рейтингите на продукцията го доказват. Масите

...
Обезателно Чернобил“ грабна хората, рейтингите на продукцията го доказват. Масите
Коментари Харесай

10 грешки, които видяхме в Чернобил на HBO

Обезателно „ Чернобил “ сграбчи хората, рейтингите на продукцията го потвърждават. Масите се заинтересуваха от случая станал през април, 1986-та и последствията по-късно.

Много хора, които по един или различен метод са осведомени със случилото се там, означават точността и вниманието към детайла при пресъздаването на историята. Разбира се, в сериала има някои грешки, както и друго показване на някои миг за предизвикателство на по-голям интерес. Нека ги разгледаме.
Катастрофата с хеликоптера
Драматичната сцена, в която хеликоптер се разрушава при опит да прелети над реактора (привидно поради съществуването на доста радиация) в действителност не се е случила. Полети с хеликоптер е имало и те не са минали по вода. Кадрите от тях са със разстройства, а някои от водачите страдат от лъчева болест. Катастрофа има 5-6 месеца по-късно и повода за нея няма нищо общо с радиацията и случая – виж тук.
Мостът на гибелта
Закъснелият отговор на управляващите след случая значи, че жителите на Припят са прекарвали времето си обикновено и са били навън. Да, в действителност някои от тях са отишли на моста, с цел да видят пожара от по-близо. Няма доказателство обаче, че всички тези хора са починали или, че радиацията на това съответно място е била толкоз рисково висока.
Лъчева болест в Припят
Фактите сочат, че жителите на града са получили междинна доза на облъчване с радиация от 30 mSv (милисиверта). Това е еквивалент на сканиране на цялото тяло с компютърна томография – три пъти. Има сцена, която демонстрира деца, които страдат от лъчева болест. Има 134 доказани случая на заболяването измежду пожарникари и други хора, които са работили на мястото на случая. Липсват такива измежду популацията на Припят.
„ Седиш до нуклеарен реактор “
В една от най-емоционалните подиуми виждаме по какъв начин бременна брачна половинка посещава своя брачен партньор пожарникар в московска болница и бива нахокана. Той е там, тъй като страда от изострен радиационен синдром. Това е действителна история, която е документирана. Сериалът обаче оставя усещането, че бебето в утробата на майката е абсорбирало толкоз радиация, че по-късно умира в резултат на нея.

Щатският доктор Робърт Гейл, който е взел участие в грижата за пациентите, споделя, че те не са представлявали сериозен риск за лекари и гости. Проучвания след случая не откриват безапелационни доказателства, че резултатът от бременностите е повлиян от радиацията.
Реакторите не са нуклеарни бомби
Страховете от нуклеарна детонация в два от четирите нуклеарни реактора в Чернобил поради срутва на ядрото и последващото заличаване на Киев, дружно с вредите върху огромна част от Европа, се оказват неоправдани и погрешни. Ядрените реактори не избухват като нуклеарни бомби, изключително термоядрените от този диаметър. При всички положения такава детонация е нямало да докара до опустошения в района, нито да направи огромни елементи от Европа необитаеми, даже да се е случила.
Гмуркачите
Оказва се, че тримата герои, които се впускат да източат резервоарите с вода, с цел да предотвратят нейния контакт с нуклеарното гориво, за което се считало, че ще аргументи детонация, са го създали на вятъра. Последвал разбор открива, че резервоарите към този момент са били съвсем празни и, че контактът на горивото с водата в действителност е можел да бъде от изгода за охлаждането.
Пилотите на хеликоптери
Със сигурност техните опити да спуснат химичния детайл Бор, пясък и олово върху топящите се горивни пръти са огромен героизъм. Целта несъмнено е да оказват помощ за изгасяването на пожара в графитния модератор. Данните сочат обаче, че те не са съумели да уцелят нуклеарното гориво ядро в множеството случаи.Последното в последна сметка се охлажда единствено откакто изгаря основната преграда за ограничението му.
Миньорите
Смелите миньори, които поставят безчовечен старания да изкопаят тунел под реактора, с цел да се конфигурира топлообменник, който да извежда топлота от мястото под реактора, също са го създали на вятъра. В действителността този топлообменник не е употребен, защото ядрото се е охладило преди инсталацията. Рискът от радиационно замърсяване на водата е бил повишен, само че е останал относително невисок.
Ликвидаторите
В края на сериала имаше сегмент, който изяснява последствията от случая. В него се загатва, че не са правени проучвания във връзка със стотиците хиляди ликвидатори, които са почиствали след повредата.

Всъщност има доста такива проучвания и те не съумяват да потвърдят дали има нараснал риск от рак. Вероятно подобен, само че спрямо другите опасности за здравето на хората, този е бил нищожен. Много от тези опасности не престават да са на разположение и до ден сегашен – сърдечни болести, всеобща приложимост на алкохол и цигари в резултат на случилото се.
Отговорността за случая
В последна сметка учените са тези, които излизат като герои в очите на хората след края на продукцията. Всъщност има безчет доста герои, в това число и учени, само че руската научна общественост генерално, дружно с политическата класа, носи отговорността за проблемите в дизайна на RBMK реакторите. Можем да прибавим присъщата липса на просвета по сигурност и непростимата липса на подготовка за справяне с сходни произшествия.

Със сигурност тези обстоятелства не омаловажават постигнатото от сериала „ Чернобил “. Положителните неща от неговата поява са доста по-важни от неточностите. От една страна гореспоменатото може да забавно за по-любопитните. От друга е значимо ползата към това по този начин значимо събитие от човешката история да не завърши с тази продукция, а да подтиква хората да се интересуват още по тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР