Обещаното запазване на сегашния модел на работа на Технологичното училище

...
Обещаното запазване на сегашния модел на работа на Технологичното училище
Коментари Харесай

МОН потвърждава обещанието си за запазване на ТУЕС до 14 април

Обещаното опазване на настоящия модел на работа на Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към Техническия университет в София ще бъде написано и в документ до 14 април.

Дотогава Министерството на образованието би трябвало да излезе с юридическо мнение за толерантност към фактическото състояние на ТУЕС до приемането на законови промени, които да урегулират модела на ТУЕС, се споделя в изказване на Обществения съвет на ТУЕС, публикувано до нощес, след срещата на негови представители с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Тя бе осъществена с посредничеството на националния омбудсман Мая Манолова в разгара на изострен спор сред двете страни. Причината бе опитът на МОН да подчини неповторимото по своя модел ИТ учебно заведение, основано през 1988 година като пробно към ТУ-София.

ТУЕС е 4-ото най-желано учебно заведение за учениците, които аплайват след седми клас и най-успешното софтуерно учебно заведение у нас.

То съчетава напъните на учебно заведение, университет и ИТ бизнеса за основаването на бъдещите програмисти. Директорът и учителите му се назначават от ректора на ТУ-София, а не са подчинени на МОН. Учители могат да бъдат академични преподаватели и практици от компаниите и без да имат наложителната педагогическа дееспособност, и без да би трябвало да покриват наложителни хорариуми. На разположение на учениците е цялата база на Техническия университет - зали, лаборатории, спортна база. Единадесетокласниците имат наложителни стажове в ИТ компании, след които на процедура стартират работа - фирмите нормално изчакват единствено младежите да навършат 18, с цел да ги наемат. Отличниците на ТУЕС имат непокътнати места на студентските скамейки в ТУ, които заемат, откакто защитят дипломните си работи пред академична комисия в учебното заведение.
Имаше риск всичко това да бъде унищожено, в случай че учебното заведение беше подчинено на Регионалното ръководство на образованието към МОН и на Закона за предучилищното и учебното обучение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР