Обещаното финансиране на кислородни апарати за домашно лечение от Националната

...
Обещаното финансиране на кислородни апарати за домашно лечение от Националната
Коментари Харесай

Бави се финансирането на домашното кислородолечение от НЗОК

Обещаното финансиране на кислородни апарати за домашно лекуване от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се бави поради администрация. От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни заболявания да се заплаща с публични средства. От 1 юни тази година НЗОК трябваше да стартира да заплаща кислородните апарати за домашна приложимост за белодробно болните пациенти с хронична дихателна непълнота. Касата обаче още не го покрива, тъй като чака Експертният съвет по белодробни заболявания да даде критериите, по които на пациентите ще се отпускат кислородни концентратори, заяви БНР.

До този миг българските пациенти сами си закупуват апаратите. Цените на стационарните апарати са сред 1 800 и 2 500 лв., при портативните - сред 5 и 7 хиляди лв.. Обичайно пациентите с напреднал етап на белодробно заболяване са пенсионери и непрекъснато се провеждат дарителски акции за такива апарати.

“В момента към момента продължава процедурата по разписване на разпоредбите от профилираната експертна комисия. Доколкото си припомням, преди близо две години същата тази година писа още веднъж тези правила. И ми е необичайно, че се връщаме в безусловно изходна позиция, а доста от пациентите имат потребност от тези апарати “, разяснява пред БНР Наталия Маева, ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Крайно време е българската здравна система да се погрижи за пациентите с дихателна непълнота, безапелационна е Маева. Всички пациенти, страдащи от редки болести на дихателната система, в един миг от живота си стигат до потреблението на кислородни концентратори по здравно наставление, посочи тя.

В развитите страни, когато се откри, че пациентът е към този момент в такова положение, той получава два апарата: стационарен - за домашна приложимост и преносим, с който може да продължи да бъде деен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР