Обещанията на ГЕРБ да преизчисли всички пенсии се оказаха, както

...
Обещанията на ГЕРБ да преизчисли всички пенсии се оказаха, както
Коментари Харесай

5 парадокса на увеличението на пенсиите

Обещанията на ГЕРБ да преизчисли всички пенсии се оказаха, както можеше да се чака, празни приказки. След като минаха през няколко разновидността за увеличението им, ръководещите въпреки всичко се стопираха на решение, което обслужва най-много тях. Догодина приоритет още веднъж ще бъде безпринципното вдигане на минималната пенсия, само че този път то ще шества в маскарад от спомагателни ограничения, които целят да хвърлят на всекиго по нещо, с цел да няма недоволни преди изборите.

Голямото предизборно харчене ще постави финалните линии на необратима замяна на пенсионния модел - от идната година за половината пенсионери самостоятелният застрахователен принос на процедура няма да има значение. За огромна част от останалите пък плануваното нарастване в действителност ще се усети като понижение.

Според законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване минималната пенсия се усилва с още 20% - на 300 лева от 1 януари 2021 година С толкоз се усилва и оптималната пенсия, която става 1440 лева Всички останали пенсии се усилват с 5% от 1 юли по швейцарското предписание. За пенсионерите, които получават сред 300.01 и 369 лева (колкото ще е линията на бедността), ще се раздават купони за храна на обща стойност 120 лева, като тези купони следва да се регламентират в други закони. Тези оферти пораждат няколко съществени казуса пред осигурителната система.

 

1. Колкото по-малко внасяш, толкоз повече ще получаваш

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се доплаща от бюджета на хората, които нямат задоволително застрахователен принос. Само за шест месеца нарастването на тази пенсия е над 36% - на 30 юни тя беше 219.43 лева, а на 1 януари ще стане 300 лева В резултат на това от 1 януари половината пенсионери у нас - 1 012 000 души, ще получават една и съща пенсия от 300 лева Това значи, че за всеки втори пенсионер самостоятелният застрахователен принос отпада като фактор при определянето на пенсията.

Нещо повече - за доста хора в ниския сегмент тази уравниловка потвърждава, че колкото по-малко внасяш, толкоз повече те възнаграждава страната. Да вземем пенсионер с минимална пенсия от 219.43 лева към 30 юни и различен с 290 лева - този, който не е внасял задоволително, е насърчен с 80 лева нарастване, а другият, който има цялостен застрахователен принос - с 10 лева Няма по-директен метод да се каже на сегашните работещи какъв брой безсмислено е да се обезпечават.

 

2. Социална помощ, само че не напълно

Правителството бе съвсем решило да вдигне пенсиите от 300.01 до 369 лева с 10%, а тези над 369 лева - с 5%. За благополучие, някой видя сбърканата аритметика в този метод - това означаваше, в случай че в този момент един пенсионер получава 368 лева, а различен - 370 лева,  от 1 юли следващата година първият да получава 404.80 лева, а вторият - 388.50 лева

Последният вид се показва като композиция от обществено подкрепяне и обществено обезпечаване, като на пенсионерите с пенсии от 300.01 до 369 лева ще се раздадат еднократно ваучери за храна на стойност 120 лева Това единствено видимо е проглеждане, че Национален осигурителен институт не е обществена работа, а в действителност е механично преместване на казуса с въпросните 390 000 пенсионери на нов адрес. Управляващите надали могат да обяснят за какво са решили да дадат купони за храна единствено на тях - тези с по-малко от 300.01 лева да не би към този момент да минават за богати? Никой не изяснява и по какъв начин е избрана сумата от 120 лева - обезпеченият най-малък приход за обществено подкрепяне да вземем за пример е 75 лева

И купоните като великденските и коронавирус добавките са просто непостоянен жест, подчинен от прищевките на този, който е на власт. На картата на бедността в Европейски Съюз българският пенсионер е самобитен връх. Скандално е, че има пенсии за застрахователен стаж, които са надалеч под линията на беднотия. Но опълчването на едни пенсионери на други може единствено да задълбочи чувството за неправда. Ако ще се усилват ниските пенсии, то със същите стъпки би трябвало да порастват и другите. А мястото на другите ограничения против бедността е в обществената система. Но нея ГЕРБ държи от 11 години във фризера поради неправилното разбиране, че тя е единствено за меринджеи.

 

3. Увеличението като понижение

Какво става в стесняващата се група на хората, които получават " класическа " пенсия - толкоз, колкото са изработили през трудовия си живот? За тях не просто нарастването е четири пъти по-малко - 5%, и то от 1 юли, само че за хората с пенсия под 1000 лева това нарастване ще се усети по-скоро като понижение. Това е по този начин поради изплащаните 50 лева добавка към всички пенсии, които пенсионерите ще получават до март 2021 година За осем месеца тези добавки губят инцидентния си темперамент и прекъсването им следващата година безспорно ще бъде усетено мъчително - фактор, който Борисов трябваше да премисли, преди стихийно да стартира да ги раздава през август. Още по-болезнено ще е разочарованието, като се има поради високият залог, с който ГЕРБ откри бюджетната процедура, като сътвори очакване за преизчисление на пенсиите, каквото не е правено от 2008 година

 

4. Възстановена ли е справедливостта с тавана?

Не е доста ясно какво тъкмо повдига тавана на пенсиите на 1440 лева От една страна, общественият министър Деница Сачева споделя, че го усилват с 20%, с цел да се резервира съотношението сред минималната и оптималната пенсия. От друга, споделя, че 1440 лева е точният размер на пенсията на човек, осигурявал се 40 години на 3000 лева (такъв човек няма). При всички положения министърът счита, че " възстановяме една обективна оптималната пенсия ". Но това не е напълно по този начин - под това видимо заслужено решение ръководещите в действителност си отварят малка врата още първата година след изборите да вдигнат осигурителната тежест, само че да оставят тавана без смяна. Предстои да забележим при дебатите недовиждане или нарочна неточност е запазването на параграф 6 от Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно който оптималната пенсия е 40% от оптималния застрахователен приход. Единственото заслужено решение във връзка с тавана е да го няма или най-малко той да се вдигне толкоз високо, че да лимитира единствено шепата хора, които съгласно ръководещите несправедливо биха получавали над 10 000 лева пенсия поради внасянето на големи осигуровки за доста къс интервал от време. Но тази тематика е закрита за ГЕРБ.

 

5. Бъркотия за 1.7 милиарда лева

Бюджетът за пенсии следващата година ще доближи 12.3 милиарда лева Увеличението по отношение на тазгодишния бюджет е 1.7 милиарда лева (16.7%). Републиканският бюджет ще покрие 5.6 милиарда лева недостиг в пенсионните фондове. Ясно е, че не можем да увеличим всички пенсии с 20%, само че тези 1.7 милиарда лева можеха да бъдат изхарчени по по-справедлив метод. Експерти предложиха няколко метода за осъвременяване, като и в този момент най-вече гласове има за преизчисляване с по-голяма тежест на всяка година застрахователен стаж.

ГЕРБ обаче сякаш целеустремено заобикаля всякаква правдивост в системата, като с годините се отметна и от това, което предложи в пенсионната промяна на Калфин през 2015 година - отпадане на тавана на пенсиите за новите пенсионери и гладко повишаване на % за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула. Социалният министър Деница Сачева счита, че с оферти бюджет " затваряме доста неравенства и това ще бъде добре за развиването на пенсионната система оттук насетне ". Но ще бъде тъкмо противоположното - в отсъствието на тласъци за обезпечаване пенсионната система може да върви единствено към още по-голям недостиг и дефинитивно спиране на пакта сред поколенията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР