Обещанията към малкия и среден бизнес ги слушам от 2012-а

...
Обещанията към малкия и среден бизнес ги слушам от 2012-а
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Огромната част от новия бюджет отново отива в нереформирани системи

Обещанията към дребния и междинен бизнес ги чувам от 2012-а година насам, само че проблемите остават, сподели в студиото на " 12+3 " икономистът Румен Гълъбинов .

Недостиг на работна ръка, неравнопоставеност при поръчките са измежду проблемите, които си повтаряме, а няма триумф при разрешаването им.

Малките бизнесмени са наранени освен като компликация да отворят бизнес, а дори по-късно и да закрият компаниите си.

Критерият, в който най-вече падаме, е започване на бинес. В Бюджет 2018-а не видях такива пари. Продължаваме да разчитаме на европейски фондове. Това е добре, само че къде е задължението на личната ни страна?

Бюджетът ще разпредели рекордните 40 милиарда лв., само че в огромните нереформирани обществени системи - обучение, задравеопазване, пенсионна система, означи Гълъбинов.

НЗОК ще продължи да има монопол, а би следвало да има и други, които да събират вноски и надлежно да заплащат.

Трябва да престанем да даваме пари за брой възпитаници и брой студенти.

Отчаяно се нуждае от промяна, засягаща директните задгранични вложения и неналичието им в България. Спадат с 54 % спрямо предходната година. Без този доста значим детайл няма по какъв начин да се развиваме ускорено. Имаме 3,9 %, само че Румъния има 6,1. Това е растеж 30 % над нашия. И се дължи на данъчна промяна, добави Румен Гълъбинов.

Бюджет 2018 консервира българската стопанска система, с цел да не може да се развива ускорено. Не основава условия за интензивен растеж на Брутният вътрешен продукт, акцентира икономистът.

В енергетиката имаме непрестанно задлъжняване на НЕК. Имаме и отговорности на общинско равнище. Трябва да се направи разбор на отговорностите на общинските предприятия, сподели още Гълъбинов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР