Обещанието на управляващите е вече да няма безстопанствени и опасни

...
Обещанието на управляващите е вече да няма безстопанствени и опасни
Коментари Харесай

Новото държавно предприятие за язовирите ще харчи по 47 млн. лв. на година

Обещанието на ръководещите е към този момент да няма безстопанствени и рискови язовири

© Надежда Чипева Още по тематиката
Поръчки за 57 млн. лева е спечелила брачната половинка на шефа на Държавния запас

Охранителната компания " Мултифорс А.С. " има над 100 контракта за публични поръчки от 2007 година насам
13 авг 2018
За кого са 500-те милиона за язовирите

Министърът на стопанската система ще има цялостен надзор върху средствата посредством Държавната консолидационна компания
3 авг 2018
ДКК ще харчи непрозрачно 500-те милиона за язовирите

Държавният холдинг не е длъжен да организира процедури по Закона за публичните поръчки
27 юли 2018
Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за нужните разноски. При разпределянето им може да се заобиколи Закон за обществените поръчки.
20 юли 2018
Създават се две нови държавни компании за проблематичните язовири

С нова категоризация над 2000 дребни уреди към този момент няма да се считат за язовири
3 май 2018
Без още държавни компании, апелирам

Проблемът с язовирите
23 мар 2018
Язовири без притежател, наводнения до безкрайност

В страната има над 150 язовира без явен притежател, които могат да са рискови. Проблемът мъчно ще се реши единствено със законови промени
22 мар 2018 След като държавното управление отпусна 500 млн. лева на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовирите, в този момент ще сътвори и особено Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ". То ще се грижи за всички нежелани от общините язовири, за което ще получава от страната по 47 млн. лева на година. Това излиза наяве от оповестен в портала за публични съвещания план на разпореждане за приемането на организационен устав на предприятието. И ДДК, и новото дружество са на послушание на министъра на стопанската система.

Новата конструкция ще бъде трета след " Напоителни системи " и " Язовири и каскади " на НЕК, която има функционалности по ръководството на язовири. Създаването й бе заложено с последните промени в Закона за водите, които бяха подбудени от обстоятелството, че в страната има над 150 безстопанствени язовира, които основават действителна заплаха за популацията. А инспекции на Държавна организация за метрологичен и механически контрол от пролетта демонстрираха, че даже и доста от тези уреди, за които някой официално се грижи, не са подсигурени против бедствия, тъй като в страната липсва механизъм за налагане на ограничения за поддържането на тези язовири.

Идеята е с съществуването на Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " общините, регионалните шефове, министерствата, организациите и държавните предприятия да не могат повече да трансферират отговорността между тях и никой нищо да не прави. Дали обаче това ще се случи, или единствено разноските за милиони ще бъдат централизирани в една конструкция, следва да забележим.

Още назначения и още разноски

За да реализира активността си, Директива за птиците " Управление и стопанисване на язовири " ще получава средства от държавния бюджет, като всяка година до 1 март би трябвало да внася в Министерството на стопанската система проект за активността си и доклад за свършената работа. Още занапред обаче е записано, че нужните разноски за интервала 2018 - 2020 година ще бъдат общо 96 млн. лева (1.42 млн. за 2018 година, 47.16 млн. за 2019 година и 47.43 млн. за 2020 г.). Ще бъдат назначени и 156 чиновници, като не е ясно какъв брой от тях ще дават отговор за администрацията и какъв брой ще са експерти по язовирите. Казва се единствено, че ще са разпределени в централно ръководство и 8 районни офиса – София, Благоевград, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца.

Посочено е още, че разноските за работна заплата и осигурителни вноски до края на 2020 година ще бъдат общо 8.9 млн. лева Това значи, че средномесечното брутно заплащане на човек за въпросните 26 месеца (включвайки ноември и декември 2018 г.), ще бъде 2184 лв.. При това без да се взема поради, че до края на 2018 година се планува да бъдат назначени не повече от 60 души.

Административните разноски (издръжка и капитални разходи) пък са оценени на общо 8.3 млн. лева до края на 2020 година Тези средства ще отидат за закупуване на материали, облекло, офис съоръжение, компютърни конфигурации, програмен продукт, високопроходими коли (в т.ч.застраховки), за външни услуги, наем и ремонт на пространства, за командировки в страната за обход на язовири.

За същинската активност на Директива за птиците " Управление и стопанисване на язовири " през идващите две години остават 78.8 млн. лева, като за 2018 година не се плануват разноски за активността. Тези средства са планувани за закупуване на контролно-измервателна система, мерителни устройства за равнището на водата и за рейки за язовирите, за съоръжение на екипите в офисите, които ще правят оглед на язовирите, за защита на язовирите, за паспортизация на язовирите и за настоящи поправки, в това число и за проучване и разчистване на язовирните дъна.

Големите поправки на язовирните стени ще са ангажимент на Държавната консолидационна компания, която през юли получи за задачата 500 млн. лева от държавното управление. Средствата няма да се харчат транспарантно посредством публични поръчки, а ДКК ще прави ремонтите посредством дъщерните си сдружения " Еко антрацит " и " Екоинженеринг РМ ". Което пък повдига въпроса дали няма да има изкуствено завишаване на цени и отчитане на несъществуващи разноски.

Защо е нужно

Формалният претекст за основаването на Директива за птиците " Управление и стопанисване на язовири " е неналичието на финансова опция и механически потенциал в общините за ръководството на язовирите. Очаква се към 90% от общинските уреди, за които локалната власт не може да се грижи, да бъдат трансферирани безплатно към новата конструкция. Разбира се, в случай че някои кметове не желаят да трансферират дадени язовири на страната, ще би трябвало да се грижат за тях съгласно условията на закона, тъй че да подсигуряват редовността и сигурността им.

При спор или неизясненост по отношение на събитията към даден язовир, какъвто е да вземем за пример казусът с " Бели Искър ", държавното дружество ще реализира организацията и техническата му употреба до влизането в действие на съответното правосъдно решение или до окончателното определяне на притежателя. В предходните текстове на Закона за водите това обвързване беше вменено на регионалните шефове, които обаче също не разполагат с експертен капацитет и финансов запас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР