Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ,

...
Обещали сме на първо време 160 000 лв. за НИМХ,
Коментари Харесай

НИМХ получава 160 000 лв. и обещания за дългосрочни решения

Обещали сме първоначално 160 000 лева за Национален институт по метеорология и хидрология, към този момент сме превели 43 000 лева и ще търсим поетапно решения. Това сподели на брифинг ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски след среща с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи организация „ Фокус “.

Създалата се обстановка е поради дългогодишното недофинансиране . Отдаваме извънредно значимо значение на тази активност. Това е неповторим институт. За да се реши казусът, то той не е в разпоредбите, активността на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се извади на обособен ред. Ще търсим решение на стъпки. Обещали сме първоначално 160 000 лева, превели сме 43 000 лева “, разясни акад. Ревалски. По думите му в по-следващи стадии ще търсят също решения. „ Ще търсим средства за прехрана на стъпки и се надяваме да ги осигурим “, добави той.

Ще търсим благоприятни условия с Българска академия на науките да подпомогнем съответни разноски на Национален институт по метеорология и хидрология за тази година , бяха думите и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. „ Това не ни е първата среща. Факт е, че Национален институт по метеорология и хидрология е едно от трите звена, което има непрекъснато предоставени функционалности по метеорологично обслужване на обществото и редица други браншове. Тази специфичност изисква да бъде регистрирана. През тази година беше увеличена дотацията на Българска академия на науките с 25%. Имаме и задача да оправдаем публичната възвръщаемост за научни проучвания. Това има 2 линии – едната е да са обвързани с резултатите, а другата с публични действия “, разяснява Вълчев.

По думите му методика на Българска академия на науките е била съгласувана с МОН, само че тя не регистрира спецификата на Национален институт по метеорология и хидрология. „ Готови сме да съгласуваме и изменена методика, в случай че такава бъде препоръчана. По-скоро ще търсим други разновидности, поради, че средствата към този момент са разпределени . Имаме съглашение за следващата година бюджетната дотация за Българска академия на науките да бъде одобрена по действия, като една от тях ще бъде хидрометеорологичното обслужване на страната и обществото. Ще търсим благоприятни условия с Българска академия на науките да подпомогнем съответни разноски за тази година. Основният проблем е, че би трябвало дълготрайно да съхраним хората в Национален институт по метеорология и хидрология и да подобрим изискванията за работа . Много ми се желае и Оценка за съвместимост на Българска академия на науките да регистрира по-голямата специфичност на Национален институт по метеорология и хидрология “, изясни той и посочи, че е поел ангажимент да имат диалози с Оценка за съвместимост на Българска академия на науките. Според него работата на Национален институт по метеорология и хидрология е най-видима и всекидневно сме подвластни от нея.

Надявам се, че такива митинги като днешния няма да има, сподели шефът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. „ Нашите проблеми станаха прекомерно обществени. Първата ни задача е да запазим хората, тъй като в случай че изоставен и си тръгнат, то тогава към този момент казусът няма да може да се реши с никакви финанси “, разяснява проф. Брънзов. Той посочи, че са били обезпечени нужните средства за спомагателна работа като нощен труд, само че това неизбежно е довело до прекачване на парите от единия в другия джоб. „ Появиха се проблеми с издръжката на Института. До този миг не се обрисува намиране на всички средства и евентуално ще бъдат обезпечавани на траншове, които да са по този начин във времето, че да не се прекъсне активността на Института “, добави той.

Проф. Брънзов изясни, че прекратяването на дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология на 9 юли е било, в случай че не получат никакви средства . „ Сега министърът ще обезпечи най-малко за още един месец дейностите, акад. Ревалски сподели, че към този момент са ни преведени 43 000 лева и чакаме последващи стадии. Очевидно до края на годината ще получаваме месец за месец нужните средства . Надявам се, че такива митинги като днешният няма да има. Днешният митинг не ни е характерен. Дали на уеб страницата ни ще продължи – има си хора, които вземат решение тези неща “, сподели още шефът на Национален институт по метеорология и хидрология.

Припомняме, че метеоролозите от института към Българска академия на науките стачкуват против управлението, че ги оставя без нужните минимални средства за осъществяване на отговорностите им.

Служителите упорстват зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от създадените и наложени от него критерии за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година и да се отдръпна от управлението на Българска академия на науките. От Национален институт по метеорология и хидрология приканват управителните органи на Академията да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на Българска академия на науките от бюджета средства за 2018 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР