Обемът на военната помощ за Киев бие рекорди. Но в

...
Обемът на военната помощ за Киев бие рекорди. Но в
Коментари Харесай

Премълчават тази тема. На Запад се опасяват от нов проблем заради Украйна

Обемът на военната помощ за Киев бие върхове. Но в Европа и Съединени американски щати се опасяват, че пренаситената с оръжия страна ще се трансформира в опасност за тях. За това какво вършат съдружниците?

От първите дни на спора

„ Веднага щом оръдията замлъкнат, противозаконните оръжия ще стартират да постъпват. Знаем това, тъй като това се случи след доста спорове “, предизвести ръководителят на Интерпол Юрген Щок предходната пролет.

Съдейки по изявленията в медиите, няма да се дочака до края на военните дейности

" Полша, Румъния и други страни, граничещи с Украйна, бяха наводнени с оръжия, които доставяме на Киев за бойни интервенции. С други думи, разнообразни командири - постоянно не генерали, а полковници и други — получават партидите и ги препродават персонално ", сподели американският публицист Сиймор Хърш.

Си-Ен-ЕН оповестява за произшествия, документирани в отчета на генералния контрольор на Пентагона. По-специално, през юни 2022 година украинските специфични служби са прикрили скица, включваща няколко търговци, които се занимавали с търговия с крадени артикули. Задържани са и измамници, които са се представяли за доброволци и са присвоили бронежилетки за 17 хиляди $.

Освен това са задържани бойци от народен батальон, които откраднали 60 автомата и съвсем хиляда патрона. Те държали всичко в склад " хипотетично за продажба на черния пазар ", отбелязва телевизионният канал.

Освен това Си-Ен-Ен твърди, че " сили, следени от неназован съветски чиновник " са се пробвали да откраднат оръжия от ВСУ.

Предизвикателството на мониторинга

Прави усещане, че отчетът обгръща интервала от февруари до септември 2022 година, когато не е имало американски инспекции в Украйна. Затова употребяват главно данните, предоставени от Киев.

И тяхната меродавност е съмнителна. " Когато оръжие навлезе в мъглата на войната, не можем да сме сигурни къде е то. Това е голяма черна дупка ", сподели представител на американското разузнаване пред Си-Ен-Ен.

В същото време, съгласно информацията на военните, през първите осем месеца на спора американците са предали на ВСУ хиляди ракети “Стингър ” и “Джавелин ”, гаубици, повече от 10 хиляди гранатомета, експлозиви и 59 милиона патрона. Да не приказваме за по-мощните и комплицирани системи - НАСАМС, ХИМАРС, дронове “Феникс ”.

„ Ефективното наблюдаване изисква наличие на място “, показва изданието.

Проверките започнаха едвам през ноември. Но прозрачността на механизма за доставка и надзор към момента повдига въпроси. На първо място – към самия Пентагон.

„ Не се изисква докладване за хиляди оръжия и муниции “, сподели генералният контрольор на Министерството на защитата в отчет от юни.

Не са направлявали вярно 60% от това, което е предадено на Киев. В някои случаи въобще не е имало съпътстващи документи. Едва на място американските военни отворили кутиите и погледнали какво предават.

Авторите на отчета вършат специфична спогодба: няма доказателства, че американците са взели участие в кражба или изпращане на пратка на неверен адрес, предопределен за Украйна.

Нито дума на никого

Но надеждността на киевските сътрудници в чужбина е мощно съмнителна. Конгресът непрестанно приканва за по-строг одит. Тази тематика се натиска от републиканците, както радикални съперници на Байдън, по този начин и по-умерени. По-специално, ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти е за поддръжка на Украйна, само че срещу картбланш за доставки на оръжие.

Европейците също би трябвало да внимават.

„ Ако критикувате военната помощ, неотложно се трансферирате в проруския лагер “, сподели Вендела де Врис, деятел от придвижването „ Спрете търговията с оръжие “, пред холандското издание НРК. “Не постоянно сме против доставките - от време на време те могат да спасят животи, само че ние желаеме това да бъде необятно обсъждано ”, добави тя.

Властите на Холандия въобще не наблюдават ориста на трансферираните оръжия.

В локалните медии беше изразено мнението на неизвестен американски откривател: наркодилърите ще бъдат въоръжени.

Експертът предизвестява, че тежката техника може да се окаже при съперниците на Съединени американски щати. Това е съпроводено и с приключване на оръжейно ноу-хау.

Нелегалната търговия с оръжие е дълготраен проблем в Киев от 90-те години на предишния век. След 2014 година Украйна изцяло се е трансформирала в един от най-големите черни пазари в Европа. Част от стоките остават в страната – в ръцете на полулегални формирования. Още тогава изчисленията за неотчетени огнестрелни оръжия отиваше към милиони. Сега казусът внезапно ескалира заради затварянето на очите и непрозрачната система за надзор на доставките.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР