Обемът на стоките, превозвани по Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC),

...
Обемът на стоките, превозвани по Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC),
Коментари Харесай

Москва разкри планове за "заместител на Суецкия канал"

Обемът на стоките, транспортирани по Международния транспортен кулоар " Север-Юг " (INSTC), който е разгласен за опция на Суецкия канал, може да се усили съвсем три пъти през идващите седем години, съобщи съветският министър на превоза Виталий Савелиев на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург (ПМИЕФ) в четвъртък.

INSTC е планувана 7200-километрова мултимодална директна система, която ще свързва корабни, железопътни и автомобилни направления за транспорт на товари сред Русия, Иран, Азербайджан, Индия и Централна Азия.

Изграждането на плана стартира при започване на 2000 година, само че напъните за създаването му се ускориха, откакто западните наказания принудиха Москва да пренасочи комерсиалните си потоци от Европа към Азия, Африка и Близкия изток.

Общият товаропоток по INSTC е бил 14,5 млн. тона през 2022 година, а прогнозата за тази година е 17,6 млн. тона, изясни Савелиев. До 2030 година се чака размерът да доближи 41 млн. тона, добави той.

Понастоящем действат единствено някои сектори от маршрута, като предишния месец Русия и Иран се договориха да изградят железопътна линия, която да се включи в него. Москва възнамерява да влага повече от 3 милиарда $ в разширението на плана до 2030 година

Русия нееднократно е заявявала, че маршрутът може да се трансформира в сурогат на Суецкия канал - 193-километровия воден път на морското ниво в Египет, който свързва Средиземно с Червено море. По известния маршрут сред Европа и Азия всеки ден минават към 12 % от международната търговия.

През март 2021 година Суецкият канал беше блокиран за шест дни от затънал контейнеровоз. Затруднението струваше на международната търговия почти 9 милиарда $ дневно.

Очаква се търговията посредством INSTC да разреши на фирмите да понижат разноските за транспорт с към 50% и да спестят до 20 дни време за пътешестване спрямо маршрута през Суецкия канал.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР