Обемът на продажбите на оръжия и военни услуги на 100-те

...
Обемът на продажбите на оръжия и военни услуги на 100-те
Коментари Харесай

Стоте най-големи военни компании в света продали оръжия за близо $420 млрд.

Обемът на продажбите на оръжия и военни услуги на 100-те най-големи компании във военно-промишления бранш в света е повишен с 4,6% през 2018 година като е достигнал 420 милиарда $. Това регистрира новият годишен отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемте на мира (SIPRI). В един по-голям мащаб, от 2002 до 2018 година размерът на търговия с оръжие се е нараснал с 47%.

80 компании от Топ 100 са основани в Съединени американски щати, Европа и Русия. От останалите 20, 6  са основани в Япония, 3 в Израел, 3 в Индия и 3 в Южна Корея, 2 в Турция и по 1 в Австралия, Канада и Сингапур. Най-голям дял на световния пазар на оръжие държат Съединени американски щати - 59%, а първите 5 места в формирания от организацията Топ 100 на най-големите търговци на оръжия се държат от американски компании, отпред с Lockheed Martin с общ размер на продажбите от порядъка на 148 милиарда $ (35% от общия размер продажби).

Ключово събитие във военната индустрия на Съединени американски щати през 2018 е растящата наклонност към консолидация в бранша. Така да вземем за пример, две от пет от водещите американски компании  –Northrop Grumman и General Dynamics, направиха покупко-продажби за придобивания за милиарди. Американските компании се готвят за нова стратегия за рационализация на въоръжението, която бе оповестена още през 2017 година от президента Тръмп. Големите американски компании се стремят към уедряване, с цел да имат опция да създават системи за въоръжение от ново потомство и да разполагат с повече благоприятни условия за подписване на нови контракти с првителството на Съединени американски щати.

Съвкупният размер продажби на 27 европейски компании, влизащи в рейтинга Топ 100 на SIPRI леко нараства през 2018 и съставлява $102млрд. Продажбите на оръжия на фирмите, основани във Англия са отбелязали спад с 4.8%, до $35.1 милиарда, и все пак, остават най-високи в Европа- 8,4% от общия размер. Втори в Европа е френският военно-отбранителен бранш, със съвкупен размер продажби на оръжия от $23.2 милиарда Франция отбелязва растеж, обусловен  основно от 30-процентното нарастване на продажбите на производителя на бойни самолети Dassault Aviation и държи 5,5% от общия размер продажби.

Четири немски компании също са в рейтинга, като при техния съвкупен размер се вижда спад от 3,8% в продажбите за предходната година.

Десет съветски компании пък държат 8,6% от общия размер продажби, което се равнява на 36,2 милиарда $. Сравнено с 2017г. съветските оръжейни производители и търговци губят 1,1% от пазарния си дял, което създателите на отчета изясняват с увеличението на продажбите от страна на американски и европейски компании. Значителен растеж се регистрира отчита при турските оръжейни компании, което специалистите изясняват със устрема на Турция да модернизира отбранителната си индустрия. В отчета няма данни за една от най-големите стопански системи в света все още - китайската.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР