Обемът на отпусканите ипотечни кредити от банките у нас расте

...
Обемът на отпусканите ипотечни кредити от банките у нас расте
Коментари Харесай

Силен ръст на ипотечните кредити: 580 млн. лв. отпуснати през февруари

Обемът на отпусканите ипотечни заеми от банките у нас пораства мощно при започване на годината както по размер, по този начин и по брой, сочат данни на Българска народна банка и на Агенцията по вписванията. Това се случва на фона на предизвестия на икономисти, че избухливият напредък на жилищните заеми няма връзка с действителната стопанска система и естественото развиване на жилищния и строителния пазар, показва investor.bg.

По данни на Българска народна банка през февруари 2024 година са отпуснати нови жилищни заеми за 746,5 млн. лева От тях единствено 164 млн. лева са рефинансиране на съществуващи заеми, а новите жилищни заеми са на обща стойност 582,5 млн. лева Това е растеж със 71% по отношение на февруари 2023 година, който е съвсем два пъти по-бърз от покачването с 38,2% през януари, когато банките в страната отпуснаха нови ипотечни заеми на обща стойност 430 млн. лева

Динамиката на ипотечния пазар е подхранвана от ниските лихви по жилищните заеми - по данни на Българска народна банка за февруари междинната рента на новоотпуснатите заеми в лв. даже леко се е намалила до 2,54% по отношение на 2,57% през януари.

Ипотечните заеми при започване на годината се усилват освен като размер, броят им също пораства във всички шест града у нас с население над 120 хиляди души, сочат данни на Агенцията по вписванията за законните и договорни ипотеки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР