Обемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020

...
Обемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020
Коментари Харесай

Имотен сегмент, в който ще има съществени промени

Обемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020 година регистрира спад от 22% по отношение на същия интервал на 2019 година Общо наети са били 26 665 кв.м. Близо 40% от покупко-продажбите са за възобновяване на съществуващи контракти, сочат данните от разбор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Голяма част от наемателите премислят или отсрочват планувани разширения на офисите си, предвиждани релокации, а също и трансформират бизнес тактиките си в опит да се оправят със обстановката вследствие на пандемията от ковид.

„ Макар изключителното състояние у нас да засегна единствено месец от първото тримесечие, данните за интервала са показателни за отражението му върху бранша. Пазарът на офиси в София е изправен пред доста закъснение заради икономическата неустановеност и отслабващата бизнес интензивност, породена от COVID-19. Липсата на контракти за наем за здания в градеж, които до неотдавна бяха един от моторите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е причина за гладко повишаване на каузи на незаетите площи през идващите тримесечия “, разяснява Станимира Пашова, сътрудник и управител „ Офис площи “ в компанията.

В началото на годината свободните офиси се задържат към 10%, само че чистото асимилиране понижава до 7088 кв.м. Като причина специалистите показват отсрочени разширения на наематели или закъснение на довършителните работи в новонаети пространства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР