Обемът на електронните отпадъци – от стари мобилни телефони до

...
Обемът на електронните отпадъци – от стари мобилни телефони до
Коментари Харесай

„Голяма катастрофа“: Електронните отпадъци са скочили рекордно и това крие куп рискове

Обемът на електронните боклуци – от остарели мобилни телефони до счупени хладилници и изхвърлени електронни цигари – в международен мащаб е достигнал рекордно високи стойности и нараства пет пъти по-бързо от темповете на преработване. Това демонстрира оповестения тази седмица Глобален мониторинг на електронните боклуци на Организация на обединените нации. Зашеметяващите растежи са причина за задълбочаване на голям брой проблеми, свързани със здравето, околната среда и климата.

Според данните през 2022 година светът е генерирал 62 милиона метрични тона електронни боклуци. Илюстративно: тези боклуци биха могли да запълнят повече от 1.5 милиона 40-метрови камиона, които, в случай че бъдат сложени ризница до ризница, биха могли да образуват линия, задоволително дълга, с цел да се увие към екватора.

Това е огромна злополука за околната среда “, разяснява пред AFP Кеес Балде, водещ създател на последния Глобален мониторинг на електронните боклуци.

Рискът за здравето е изключително изострен в по-бедните страни, където се изпращат доста електронни боклуци от по-богатите елементи на света. Организация на обединените нации прави оценка цената на металите в тези изхвърлени джаджи на 91 милиарда $. Но по-малко от една трета от тях се възвръщат, а останалата част се губи при изгарянето на електронните боклуци, изхвърлянето им на сметищата или неправилното им преработване.

Същевременно светът става все по-зависим от електрониката, а от ден на ден устройства занапред стартират да се продават в разрастващите се страни за първи път. В резултат целият този поток от рискови боклуци процъфтява.

Глобалните електронни боклуци през 2022 година са се нараснали с 82% спрямо 2010 година, съгласно отчета, и са напът да набъбнат с още 32%, с цел да доближат 82 милиона метрични тона през 2030 година

Капацитетът за преработване не поддържа същото движение. По-малко от една четвърт от електронните боклуци (22.3%), създадени през 2022 година, са били рециклирани, което води до приключване на тежки метали, пластмаси и токсични химикали от бракуваните устройства.

Повечето електронни боклуци се озовават в сметища или част от неофициални системи за преработване, където рисковете от замърсяване и нездравословни въздействия върху здравето са високи.

Малките електронни джаджи като играчки, прахосмукачки и електронни цигари имат изключително ниски равнища на преработване от към 12%, макар че съставляват почти една трета от всички електронни боклуци, се показва в разбора.

Степента на преработване нормално е най-висока за по-тежко и по-обемно съоръжение като климатици и телевизионни екрани заради техния размер и обвързваните с това опасения за здравето.

Тъй като разликата сред генерирането на електронни боклуци и потенциала за преработване продължава да пораства, „ процентът на преработване в действителност може да спадне през идващите няколко години “, сподели Ванеса Грей, специалист по електронни боклуци в Международния съюз по телекомуникации, пред CNN.

Докладът предвижда, че равнищата на събиране и преработване ще намалеят до 20% през 2030 година

Джим Пукет, създател и изпълнителен шеф на Basel Action Network, група за наблюдаване на електронните боклуци, назова заключенията в отчета „ мрачни “. Един от отрицателните заключения в него е демонстрираната от производителите липса на „ обвързване за грижа “, като не поемат отговорност за това, което се случва с техните артикули в края на живота им, изяснява Пукет пред CNN.

Той упорства, че производителите би трябвало да вършат устройства, които са издръжливи, „ а не просто да проектират артикули за бунището, надявайки се, че могат да ни продадат нови допустимо най-скоро “.

Производителите се нуждаят от ясни проекти за премахване, събиране и преработване на токсичните и рискови елементи от техните артикули, добави Пукет.

Освен екологичен проблем, електронните боклуци са и климатичен проблем.

Производството на електронни устройства изисква първични материали, в това число редкоземни метали, които се извличат и обработват посредством мощно енергоемък развой, захранван основно от изкопаеми горива. Тъй като търсенето нараства и хората са въодушевление да сменят устройствата по-често, въздействието върху климата нараства.

Тъкмо по тази причина вярното ръководство и изхвърляне на електронни боклуци понижава световното въглеродно замърсяване с помощта на регенерирането на метали и намаляването на нуждата от добиване на нови първични материали.

Колкото повече метали рециклираме, толкоз по-малко би трябвало да бъдат добивани “, акцентира Кейс Балде, водещ създател на отчета и старши теоретичен експерт в Института за образование и проучвания на Организация на обединените нации.

Рециклирането на метали от електронни боклуци, вместо извличането на нови първични материали, е избегнало почти 52 милиона метрични тона затоплящи планетата излъчвания през 2022 година, съгласно отчета на Организация на обединените нации.

По-доброто ръководство на електронни боклуци като хладилници и климатици, които отделят хладилни сътрудници като хлорофлуоровъглеводороди, които са мощни парникови газове, също може да понижи въздействието на тези боклуци върху климата.

В допълнение на това, преработването може да има и финансов резултат. Метали на стойност към 91 милиарда $ са били вградени в електронните боклуци, изхвърлени през 2022 година, в това число 15 милиарда $ злато, демонстрират изчисленията.

Въпреки възходящата световна угриженост по отношение на електронните боклуци, единствено 81 страни са имали политики за електронни боклуци през 2023 година, в това число страните от Европейския съюз и Индия. Съединени американски щати, които са измежду най-големите производители на електронни боклуци, нямат федерален закон, задължаващ преработването на електроника, макар че някои щати, в това число Вашингтон, са въвели свои лични разпореждания за електронни боклуци.

Но даже там, където има законодателство за електронни боклуци, използването „ остава същинско предизвикателство в международен мащаб “, се споделя в изказване на създателите на отчета.

Един от най-хубавите способи да се овладее рецесията с електронните боклуци е първоначално богатите страни да спрат да изхвърлят такива в страни, които нямат потенциал да се оправят с тях, акцентира Балде.

В страните с ниски и междинни приходи електронните боклуци – огромна част от които се внасят от богати страни – постоянно се обработват от неофициални и нерегулирани системи за преработване, където предизвикват съществени въздействия върху здравето и замърсяване.

Най-просто казано – работата не може да продължи по този начин “, сподели Балде. „ Този нов отчет съставлява неотложен апел за повече вложения в развиването на инфраструктурата, повече поощряване на ремонта и повторната приложимост, създаване на потенциал и ограничения за прекъсване на противозаконните транспорти на електронни боклуци. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР