Обемът на българския износ от началото на годината продължава да

...
Обемът на българския износ от началото на годината продължава да
Коментари Харесай

Износът расте с 22% към септември и надхвърля предпандемичните нива

Обемът на българския експорт от началото на годината продължава да пораства и до септември в това число доближава близо 49.5 милиарда лева, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е с над 22% повече по отношение на предходната година, когато равнищата бяха доста по-ниски поради пандемията. Постигнатото от българските експортно насочени компании е по-добро и спрямо предпандемичната 2019 година, когато за съответния интервал са изнесени артикули за 43 милиарда лева Данните обаче не са поправени за промени в цените и част от растежа на износа евентуално се дължи на повишаването на продаваните на открито артикули.

Само в границите на деветия месец българско произвеждане на стойност близо 6 милиарда лева е намерило реализация отвън страната, което е с над една пета повече, в сравнение с предишния септември, и е най-високият месечен резултат от началото на годината.
Горивата и суровините теглят нарастването към трети страни
Експортът на български артикули към страни отвън Европейски Съюз за първите девет месеца е с 20% нагоре по отношение на предходната година и доближава 16.7 милиарда лева, демонстрират данните на националната статистика. Спрямо 2019 година се регистрира покачване от близо 9%.
Реклама
Към септември горивата изпреварват по годишен растеж суровите материали, като двете категории регистрират покачване от надлежно 37% и 35%. Тези групи обаче означават и забележителен скок в цените. Спад има само при напитките и тютюневите произведения, които са 18% надолу на годишна база.

Турция, Китай и Съединени американски щати са трите най-големи пазара за български артикули отвън Европейски Съюз през първите девет месеца на годината. Най-драстично пък е нарастването на износа към Южна Корея, Виетнам и Тунис - над двойно на годишна база.

Само за септември износът на артикули от България за трети страни нараства с близо 19% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на малко над 2 милиарда лв..
Мазнините и маслата към Европейски Съюз порастват двойно за година
Експортът към страни от Европейския съюз, за който Национален статистически институт нормално разгласява данните с месец обратно, също регистрира растеж. От началото на годината до август на европейския пазар е осъществена българска продукция за 28.8 милиарда лева, или с 23.5% повече по отношение на същия интервал на предходната година. В съпоставяне с 2019 година индикаторът е нагоре с 15.5%. За първите осем месеца към Европейски Съюз най-вече е повишен износът на мазнини и масла от натурален генезис - със 136% на годишна база, следват суровините с растеж 28%. Отново напитките и тютюневите произведения бележат спад.
Реклама
Трите най-големи европейски страни, където българските компании намират реализация за производството си, са Германия, Румъния и Италия. Там са отишли съвсем половината от всички български артикули, изнесени за Европейски Съюз. Над двойно пък е повишен износът към Хърватия.

През август изнесените към страните от Европейски Съюз български артикули са на стойност 3.5 милиарда лева, или с над една четвърт повече в съпоставяне със същия месец на 2020 година
Средната работна заплата в страната доближава 1543 лева през септемвриПрез третото тримесечие на 2021 година междинната месечна работна заплата нараства с 10.7% на годишна база и доближава 1520 лева, демонстрират данните на Национален статистически институт. През септември равнището й е 1543 лева Средните хонорари в обществения бранш не престават да са по-високи по отношение на тези в частния, като растежът им също е по-голям. Средната работна заплата в публичния бранш (администрация, полиция, учители, лекари и т.н.) през третото тримесечие е 1605 лева (годишно нарастване с 12.4%), до момента в който в частния Национален статистически институт регистрира 1493 лева приблизително брутно месечно заплащане, което пораства с 10.2% на годишна база. Наетите по трудово и служебно правно отношение към края на септември доближават 2.28 млн. души. Те са с 1% по-малко по отношение на предходното тримесечие основно поради сезонни фактори. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР