Обективният и необратим процес на дедоларизация на нашите икономически връзки

...
Обективният и необратим процес на дедоларизация на нашите икономически връзки
Коментари Харесай

Путин пред БРИКС: Дедоларизацията е обективен и необратим процес

" Обективният и необратим развой на дедоларизация на нашите стопански връзки набира скорост ".

Това съобщи Владимир Путин в авансово записано видеообръщение за срещата на БРИКС в Южна Африка, заяви Reuters.

По думите на съветския президент, държавните и частните задължения порастват, а неустойчивостта на финансовите, енергийните и другите пазари се ускорява.

Затова съгласно него, на срещата на върха би трябвало да бъде разискван в детайли въпросът за прекосяването на търговията сред страните членки от щатски $ към национални валути - развой, в който огромна роля ще играе Новата банка за развиване на БРИКС.

БРИКС е все по-голям конгрес за Русия в миг, когато стопанската система ѝ се сблъсква със западните наказания поради войната в Украйна и се стреми да построи нови дипломатически и търговски връзки с Азия, Африка и Латинска Америка отбелязва Reuters.

В обръщението си Путин съобщи още, че Русия се стреми да създаде два водещи плана – северен морски път с нови пристанища, терминали за гориво и уголемен флот от ледоразбивачи, както и кулоар север-юг, свързващ съветските пристанища с морски терминали в Персийския залив и Индийския океан.

Той удостовери, че Русия ще остане благонадежден снабдител на храни за Африка и е в стадий на привършване на договарянията за даване на гратис зърно на група африкански страни, което беше обявено по време на срещата на върха в Санкт Петербург предишния месец.

Обещанието пристигна, откакто Русия се отдръпна от договорката, която даваше опция на Украйна да изнася зърно от черноморските си пристанища и откакто неведнъж бомбардира украински пристанища и хранилища за зърно, което накара Киев и Запада да я обвинят, че употребява храната като оръжие за война.

Членовете на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съставляват над 40% от международното население и се чака на срещата на върха да се разиска прибавянето на нови членове, само че в изявлението си Путин не засегна този въпрос. Той не участва персонално на срещата на върха заради заповедта за арест, издадена през март от Международния углавен съд (МНС), която го упреква във военни закононарушения в Украйна, напомня Reuters. На събитието съветският президент е представляван от външния министър Сергей Лавров.

Лидерите на БРИКС се срещат, с цел да набележат бъдещия курс на блока на разрастващите се страни, само че още веднъж има различия преди решаващия спор за евентуалното разширение на групата, целящо да ускори нейното въздействие в международен мащаб. Засиленото напрежение след войната в Украйна и възходящото съревнование на Пекин със Съединени американски щати карат Китай и Русия да се стремят към подсилване на БРИКС.

" В момента измененията в света, в нашето време и в историята се развиват по метод, какъвто не е имало в никакъв случай до момента, като водят човешкото общество до сериозен миг ", съобщи китайският президент Си Дзинпин в свое изявление пред БРИКС. " Курсът на историята ще се дефинира от избора, който вършим. ", добави той.

Също като Путин, Си пропусна форума, а обръщението му беше представено от  китайския министър на търговията Ван Вентао, без да стане ясно за какво Си, който по-рано денем имаше среща с домакина Рамафоса, не участва.

Коментарите на бразилския президент Лула да Силва обаче демонстрират разминаване във вижданията на блока, който съгласно политически анализатори от дълго време се бори да образува поредна визия за ролята си в международния ред.

" Ние не желаеме да бъдем контрапункт на Г-7, Г-20 или Съединени американски щати ", съобщи бразилският президент в обществените мрежи от Йоханесбург. " Ние просто желаеме да се организираме ".

Освен въпроса за разширението, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването на потреблението на локалните валути на страните членки в търговията и финансовите транзакции, с цел да се понижи зависимостта от щатския $.

Южноафриканските уредници настояват, че няма да се разисква обща валута на БРИКС – концепция, стартирана от Бразилия като опция на зависимостта от $.

Пред кореспонденти във Вашингтон съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан разяснява, че не вижда вероятност БРИКС да се трансформира в геополитически противник на Съединени американски щати. " Това е една доста разнородна група от страни с разлики във възгледите по значими въпроси ", съобщи той.

Амбициите на БРИКС да предложи опция на международния ред, доминиран от богатите западни страни, към този момент намират отзив. Над 40 страни са изразили интерес да се причислят към организацията, настояват южноафрикански чиновници. Близо две дузини от тях публично са поискали да бъдат признати, добавя Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР