Obekti.bgВилхелм Рихард Вагнер (22 май 1813 - 13 февруари 1883)

...
Obekti.bgВилхелм Рихард Вагнер (22 май 1813 - 13 февруари 1883)
Коментари Харесай

22 май - 207 години от рождението на Рихард Вагнер

Obekti.bg

Вилхелм Рихард Вагнер (22 май 1813 - 13 февруари 1883) е немски композитор, сценичен бизнесмен, държавник и диригент, прочут основно със своите опери (или „ музикални драми “, както са наречени по-късно). За разлика от множеството оперни композитори, Вагнер написа постоянно както музиката, по този начин и либретото (литературен текст, сюжет на музикално-сценично произведение) за своите театрални творби.

По случай  207 години от рождението на популярния оперен композитор  сме подготвили няколко любопитни обстоятелството за него.

1. Вагнер: Търси се жив или мъртъв

 

Композиторът бил застрашен от затвор поради задълженията си. Успял обаче в точния момент да избяга в чужбина, с цел да избегне наказването.

2. Приятелство с Роберт Шуман?

Шуман показва следното мнение за Вагнер: „ Мисля, че Вагнер е неосъществим. Безспорно е доблестен човек, само че за жалост е доста разговорлив. Не може непрестанно да се приказва “. При различен случай Вагнер се изказал по този начин за сътрудника си: „ Изключително добре се разбираме, само че човек мъчно поддържа връзка с Шуман; неосъществим е, въобще не приказва “.   

3. Завършен лакомец

Веднъж виенският критик Едуард Ханзлик написа за него следното: „ Той беше въплъщение на егоизма, неуморно работещ за себе си, само че безразличен и даже необмислен към другите. Въпреки това Притежаваше невероятната магия да печели другари и да ги задържа “. За 42-рия си рожден ден Вагнер съчинява следното стихче за самия себе си: „ На месец май в сърцето се излюпи Вагнер от яйцето. Мнозина, дето го обичат, да си бе останал вътре избират “.

4. In vino veritas

Вагнер, който не бил апатичен към алкохола, имал богата сбирка. Във винарската му маза имало 180 бутилки алено вино, 128 бутилки бяло вино, седем бутилки шампанско, 41 бутилки коняк и други спиртни питиета. Една вечер той споделил: „ Когато съм рухнал от отмалялост след концерт, има единствено едно средство, което още веднъж да ме изправи на крайници: хубаво тежко бургундско в огромна бирена чаша, глътнато на екс… “

5. Любител на кучета и папагали

Голямата му обич били домашните му животни – папийон на име Пепс и папагалът Папо. В едно свое писмо той написа следното за тях: „ Дарените ми по особена божия благосклонност и необяснима воля на ориста без удостоверение за брак и за раждане деца – синчето Пепс и дъщеричката Папо “.

6. Тъмна страна

Рихард Вагнер е прочут антисемит. Хитлер го почитал като кумир и употребявал неговия „ Марш на валкириите “ за агитация и военни репортажи. И до през днешния ден музиката на композитора се свързва с Третия райх или със „ Злото “. Във кино лентата за Виетнам „ Апокалипсис в този момент “ на Копола американските бойци заличават от лицето на земята цяло село под звуците на „ Марша на валкириите “. Във вампирската класика „ Носферату – призракът на нощта “ на Вернер Херцог проехтява увертюрата на „ Рейнско злато “. Голям познавач на музикалния талант Вагнер обаче е различен не по-малко популярен музикант и миротворец – диригентът Даниел Баренбойм, който е евреин. Той постоянно и на драго сърце дирижира творбите му със следното пояснение: „ Вагнер може да е бил антисемит, само че не и музиката му “.

7. „ КоЗмическа “ обич

Съпругата му Козима е извънбрачна щерка на Ференц Лист от връзката му с графиня Мари Дагу. Първо тя била омъжена за музиканта Ханс декор Бюлов, който работи с Вагнер. Козима бързо се влюбва в 24 години по-възрастния и 15 сантиметра по-нисък от нея Рихард и става негова „ секретарка “. По-късно се развежда с мъжа си и се омъжва за Рихард Вагнер. Тя провежда първия Вагнеров фестивал в Байройт (1876) и го окуражава за написването на последната му опера – „ Парсифал “.

 

Цветелина Велчева

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР