Обект, обикалящ около звезда на 1400 светлинни години, преобръща представите

...
Обект, обикалящ около звезда на 1400 светлинни години, преобръща представите
Коментари Харесай

Рекордно горещ космически обект предизвиква въпроси за Вселената

Обект, обикалящ към звезда на 1400 светлинни години, прекатурва визиите ни за това какво е допустимо във Вселената.

Става дума за кафяво джудже, любопитната категория обекти, които са категоризирани сред планетите и звездите. То е толкоз покрай своята доста гореща звезда, че температурата му надвишава невероятните 8 000 Келвина (7 727 градуса по Целзий или 13 940 по Фаренхайт) – задоволително горещо, с цел да раздели молекулите в атмосферата на техните съставни атоми.

Record-Breaking Planet-Like Object Found That's Hotter Than The Sun
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Това е доста по-горещо от температурата на повърхността на Слънцето, където те доближават до 5 778 Келвина. Всъщност това кафяво джудже е постигнало температурен връх за най-горещият обект от този тип, който в миналото сме откривали.

Въпреки че част от характерностите на кафявите джуджета е да бъдат по-горещи от планетите, те са и по-хладни от най-хладните звезди червени джуджета – те не могат да доближат температурите на нашето Слънце.

Международен екип, управителен от астрофизика Наама Халакун от Научния институт Weizmann в Израел, назова обекта WD0032-317B. Тяхното изобретение е разказано в детайли в публикация, призната в Nature Astronomy.

„ Откритието може да ни помогне да разберем какво се случва с газови колоси, сходни на Юпитер, чието наблюдаване може да бъде предизвикателство заради интензивността и скоростта на въртене на извънредно горещите, солидни звезди към, които обикалят “, споделя екипът.

670 light-years away, an ultrahot planet orbits a star double the size of our Sun. KELT-9b swings around its star in just 36 hours. The intense heating causes the gas giant exoplanet’s atmosphere to stream away into space.
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets)
Планети, които обикалят покрай своите звезди, са облъчени с голямо количество ултравиолетова светлина. Това може да докара до изпаряване на техните атмосфери и скъсване на молекулите в тях - развой, прочут като термична дисоциация.

Ние обаче не знаем доста за тези рискови среди. При такава непосредственост до доста ярка звезда сигналите от орбитална екзопланета могат да бъдат сложни за разграничение от тези на звездната интензивност.

Известна ни е една екзопланета, задоволително гореща за термична дисоциация. Това е KELT-9b, обикаляща към синя свръхгигантска звезда, която нагрява дневната страна на екзопланетата до температури над 4600 Келвина (4327 градуса по Целзий или 7820 градуса по Фаренхайт).

Това е по-горещо от множеството звезди – алените джуджета, най-често срещаните звезди в галактиката, имат оптималната повърхностна температура от към 4000 Келвина.

Може да се окаже, че кафявите джуджета в двойни системи с бели звезди джуджета са ключът към по-доброто ни схващане на тези рискови среди.

A painting based on the extremely hot giant planet KELT-9b; orbiting closer than Mercury does our sun and trailing its atmosphere in the...
— Jett Furr (@AeroJettArt)
Кафявото джудже не е напълно планета, само че не е и звезда. Ако е с към 13 пъти по-голяма маса от Юпитер, сходен на планета обект може да има задоволително налягане и топлота в ядрото си, с цел да възпламени деутериев синтез.

Това е " тежък " изотоп на водорода. Температурата и налягането, нужни за неговото обединение, са доста по-ниски от температурата и налягането, нужни за сливането на елементарния водород, който изгаря в ядрата на звездите.

Кафявите джуджета могат да доближат размер от към 80 маси на Юпитер и температури от към 2 500 Келвина. Те са по-студени и по-тъмни от алените джуджета, само че светят в инфрачервени лъчи.

Белите джуджета, въпреки това, са последният стадий от живота на звезди като Слънцето. Когато звездата изчерпи водорода в ядрото си, тя изхвърля външните си пластове, а ядрото, което към този момент не се поддържа от външния напън на термоядрения синтез, се срутва в свръхплътен обект с размерите на Земята.

KELT-9b:
A gas giant 2.8x wider than Jupiter and with a surface temperature of 4600K. It's so hot that hydrogen turns into plasma on its day side and recombines on its night side. Why? It closely orbits a giant B-type blue star 53x brighter than the Sun.
— ToughSF (@ToughSf)
Белите джуджета блестят с остатъчна топлота, само че процесът им на умиране е доста деятелен – те са извънредно горещи, с температури, сравними с тези на сините свръхгиганти.

Така стигаме до WD0032-317- доста гореща звезда, бяло джудже с ниска маса. Тя е с маса към 40 % от тази на Слънцето и изгаря при температури от към 37 000 Келвина.

Халаку и нейните сътрудници използваха инструмента Ултравиолетов визуален спектрограф (UVES), с цел да получат данни за WD0032-317 и разкрили, че има сателит кафяво джудже с маса сред 75 и 88 Юпитера и на орбита от единствено 2,3 часа.

Тъй като кафявото джудже и звездата са извънредно близо едно от друго, кафявото джудже е „ заключено “. Това значи, че едната страна – дневната – е непрекъснато обърната към звездата, до момента в който другата остава в непрекъсната нощ. Екипът пресметнал рисковите температури и числата са смайващи.

The Hottest Exoplanet Ever Discovered:
.KELT-9b. Imagine iron evaporating that’s it contains all the atmosphere of this planet
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР