Обединяването на земеделските производители в признати групи и организации е

...
Обединяването на земеделските производители в признати групи и организации е
Коментари Харесай

Заместник-министър Йоцев: Обединяването на земеделските производители е приоритет на МЗХ

„ Обединяването на земеделските производители в приети групи и организации е от главните цели за екипа на Министерство на земеделието и храните. Стремежът е да се ползват политики и принадлежности, с които да бъдат насърчавани всички форми на коопериране, без да се оказва директно въздействие, тъй като нашето схващане е, че сдружаването е непринуден и съзнателен развой. “

Това разгласи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща с представители на Българска земеделска камара в отрасловото ведомство.

„ С потребление на към този момент утвърдилите се принадлежности за поддръжка на групи и организации на производители стопаните ще могат да реализират доста по-добър маркетинг посредством образуване на общи продуктови партиди с общи, минимизирани разноски за подбиране, пакетиране и превоз, осигурявайки си конкурентно преимущество на пазара. Считаме, че това е необратим развой и сполучливото бъдеще на българските фермери на общия европейски пазар “ , добави заместник-министърът.

„ Важно е да мотивираме сътрудниците си от сектора да припознаят изгодите от обединяване и коопериране “ , съобщи от своя страна Цветан Цеков от УС на Българска земеделска камара.

Той акцентира, че поддръжката на институциите за обединяването на земеделските производители е доста значима . От сектора подчертаха значимостта националните и европейски цели в земеделието по повод поддръжката на групи и организации на производители и фискалните политики да бъдат в синхрон .

Във връзка с реализиране на държавния надзор върху фискалната дисциплинираност с представители на Национална агенция за приходите беше дискутирана нуждата от правене на подробни методологически инструкции по отношение на данъчния статус на приетите от министъра на земеделието и храните организации на производители и на техните членове. Представителите на Национална агенция за приходите поеха ангажимент за осъществяване на обособена среща в уголемен формат, на която да бъдат поканени и представители на Министерство на финансите, където да бъдат разисквани съответни стъпки по създаване на такава методология.

Среща в Министерство на земеделието и храните. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Акцент в полемиката, в която взеха присъединяване и представители на Българска банка за развиване, беше разискването на опциите за обезпечаване на краткосрочно и дълготрайно преференциално кредитиране на групи и организации на производители и тяхното застраховане. Специално внимание беше обърнато на изследването на опцията средства от инструмента за ръководство на риска в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони да бъдат ориентирани към механизъм за подкрепяне основаването на гаранционен фонд , с който да се подсигуряват кредитните линии , предоставяни на организации на производители.

Изпълнителният шеф на БАК Светлана Боянова съобщи, че е належащо ясно да се очертае обсега и приложното поле на инструмента за ръководство на риска в новия програмен интервал, като това изисква поддръжката и утвърждението на всички заинтригувани институции, оповестиха още от земеделското министерство. 

Във връзка с използването на към този момент одобрените финансови принадлежности Симеон Караколев член на УС на камарата изрази задоволеност от напъните за бързото създаване и нотифициране на мярката за подкрепяне за загубите, породени от рецесията в Украйна, както и за увеличение на размера и разширението на обсега на помощта и към организациите на производители. На срещата бяха разисквани и опциите за подкрепяне с национални средства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР