Обединителният църковен събор в Киев избра митрополит Епифаний Дюменко за

...
Обединителният църковен събор в Киев избра митрополит Епифаний Дюменко за
Коментари Харесай

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

Обединителният църковен събор в Киев избра митрополит Епифаний Дюменко за началник на новата автокефална православна черква в Украйна. В послание към участниците в Събора президентът Петро Порошенко, съобщи, че от решението за основаване на самостоятелна черква зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нацията и нейната независимост.
" Украйна не е, не е била и няма да бъде канонична територия на съветската черква. Сега от вас зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нашата велика нация, нашата независимост, нашата държавна и духовна самостоятелност ", сподели Петро Порошенко.

Участниците в днешния съединителен църковен събор в Киев избраха отпред на поместната украинска православна черква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия.

През октомври Константинополска патриаршия позволи на Украйна да има своя лична Църква след 322 години под духовната настойчивост на Русия.

Проектоуставът на украинската автокефална черква планува тя да се управлява от предстоятел с купата Киевски митрополит, а не от патриарх. Синодът на новата черква ще се състои от 12 архиереи.

Очаква се ръководителят на новата самостоятелна украинска черква да получи томос за автокефалия от ръцете на патриарх Вартоломей в Истанбул на 6 януари.

Решението на Украйна да сътвори самостоятелна от Москва православна черква провокира гнева на Руската патриаршия, която го дефинира като " схизма " и скъса връзките си с Константинопол.

За Руската православна черква избирането на митрополит Епифаний за предстоятел на новата самостоятелна украинска черква е неканонично, съобщи заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на Московския патриархат протойерей Николай Балашов. По думите му, за Руската православна черква този избор е незабележим, оповестява нашият кор. в Москва Ангел Григоров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР