Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз след 100 дни. Предвид

...
Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз след 100 дни. Предвид
Коментари Харесай

Брексит: ЕК активира плана за действие при липса на споразумение


Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз след 100 дни. Предвид продължаващата неустановеност в Обединеното кралство във връзка с ратификацията на съглашението за отдръпване, контрактувано сред Европейски Съюз и Обединеното кралство на 25 ноември 2018 година, и апела на Европейския съвет (член 50) от предходната седмица за усилване на работата по подготовката на всички нива и за всички сюжети през днешния ден Европейската комисията стартира използването на своя проект за деяние при липса на съглашение. Така Комисията извършва своя ангажимент до края на годината да одобри всички нужни оферти във връзка със сюжета, при който няма реализирано съглашение, както е посочено в нейното второ известие по отношение на готовността за Брексит от 13 ноември 2018 година, оповестяват от пресофиса на Европейска комисия.

Днешният пакет включва 14 ограничения в стеснен брой области, в които неналичието на съглашение ще докара до обилни разтърсвания за жителите и предприятията в ЕС-27. Сред тези области са финансовите услуги, въздушният превоз, митниците и политиката в региона на климата.

Комисията счита, че е доста значимо и незабавно тези ограничения да бъдат признати през днешния ден, с цел да може нужните изключителни ограничения да стартират да се ползват на 30 март 2019 година за ограничение на най-големите вреди, които ще бъдат провокирани в тези области при сюжет без реализирано съглашение.

Тези ограничения няма – и не могат – да смекчат цялостното влияние на сюжет без реализирано съглашение, не компенсират по какъвто и да е метод неналичието на подготвеност измежду заинтригуваните страни и не дублират цялостните изгоди от участието в Европейски Съюз или изискванията на преходния интервал, както е планувано в съглашението за отдръпване. Те са лимитирани до съответни области, в които е безусловно належащо да се защитят жизненоважните ползи на Европейски Съюз и не е задоволително съществуването единствено на ограничения за подготвеност. По предписание те ще са с краткотраен темперамент, с стеснен обсег и признати едностранно от Европейски Съюз. При тях се вземат поради разискванията с страните от Европейски Съюз и тези ограничения са в допълнение към ограниченията, които към този момент са подхванати, както е посочено в двете предходни известия по отношение на готовността за Брексит.

Комисията ще продължи да извършва своя проект за изключителни дейности през идните седмици, ще следи за нуждата от спомагателни дейности и ще продължи да поддържа страните от Европейски Съюз при тяхната подготовка.

Поставяне на правата на жителите преди всичко: право на оставане и съгласуваност в региона на обществената сигурност

През цялото време Комисията слага жителите преди всичко при договарянията и работата за подготовка за Брексит без съглашение. В показаното през днешния ден известие страните членки се приканват да възприемат демократичен метод във връзка с правата на жителите на Обединеното кралство в Европейски Съюз, при изискване че Обединеното кралство подходи по същия метод.

По-конкретно, страните от Европейски Съюз следва да подхващат ограничения, с цел да подсигуряват, че жителите на Обединеното кралство, които обитават законно в Европейски Съюз към датата на отдръпването, ще продължат да бъдат считани за законно пребиваващи. Държавите членки следва да възприемат прагматичен метод за даване на краткотраен статут на престояване.

Припомня се, че Комисията към този момент одобри предложение за правилник за освобождение на лицата с народност на Обединеното кралство от визови условия, при изискване че жителите на Европейски Съюз също бъдат освободени от условие за владение на виза за Обединеното кралство.

Що се отнася до координацията на обществената сигурност, Комисията счита, че е належащо страните от Европейски Съюз да подхващат всички вероятни стъпки за обезпечаване на правна сигурност и отбрана на правата, добити от жителите на ЕС-27 и Обединеното кралство, които са упражнили правото си на свободно придвижване преди 30 март 2019 година

Регулиране на съответни браншове

Финансови услуги

След деликатно разглеждане на рисковете за финансовия бранш, свързани със сюжет без реализирано съглашение, Комисията откри, че са нужни единствено стеснен брой изключителни ограничения за опазване на финансовата непоклатимост в ЕС-27.

За задачата през днешния ден Комисията одобри следните актове:

- краткотрайно и условно решение за равностойност за закрепен, стеснен интервал от 12 месеца, с цел да се подсигурява, че няма да има непосредствени разстройства във връзка с централния клиринг на деривати;

- краткотрайно и условно решение за равностойност за закрепен, стеснен интервал от 24 месеца, с цел да се подсигурява, че няма да има разстройства във връзка с услугите на централни депозитари за операторите от Европейски Съюз, които понастоящем употребяват оператори от Обединеното кралство;

- два делегирани регламента за закрепен интервал от 12 месеца, улесняващи новацията на избрани контракти за извънборсови деривати, при която договорите се трансферират от Обединеното кралство към контрагенти в ЕС-27.

Транспорт

Днес Комисията одобри две ограничения, посредством които ще се избегне цялостното спиране на въздушното придвижване сред Европейски Съюз и Обединеното кралство при положение на липса на съглашение. С тези ограничения ще се обезпечи единствено съществена съгласуваност и с тях по никакъв метод не се дублират забележителните преимущества на присъединяване в самодейността „ Единно европейско небе “. Те ще бъдат приложени, в случай че Обединеното кралство даде еквивалентни права на въздушните превозвачи от Европейски Съюз и подсигурява условия на лоялна конкуренция.

- предложение за правилник за краткотрайно гарантиране (за 12 месеца) на даването на избрани въздухоплавателни услуги сред Обединеното кралство и ЕС;

- предложение за правилник за краткотрайно удължение (с 9 месеца) на валидността на избрани лицензи в региона на авиационната сигурност.

Комисията също по този начин одобри предложение за правилник, с който да се разреши на операторите от Обединеното кралство краткотрайно (9 месеца) да правят транспорт на артикули в Европейски Съюз, при изискване че Обединеното кралство даде същите права на автомобилните превозвачи на товари от Европейски Съюз и при съществуване на условия на лоялна конкуренция.

Митници и експорт на артикули

При Брексит без съглашение цялото законодателство на Европейски Съюз по отношение на вноса и износа на артикули ще се ползва във връзка с стоките, които се придвижват сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Днес Комисията одобри следните механически ограничения:

- делегиран правилник за включване на моретата към Обединеното кралство в наредбите по отношение на периодите, в които би трябвало да се подават систематизирани заявления за въвеждане и предварителни заявления за тръгване преди напускането или влизането в митническата територия на Съюза.

- предложение за правилник за прибавяне на Обединеното кралство към листата на страните с годно за цялата територия на Европейски Съюз общо позволение за експорт на произведения с двойна приложимост.

В същото време е от значително значение страните членки да подхващат всички нужни стъпки, с цел да могат да ползват Митническия кодекс на Съюза и съответните правила за косвеното данъчно облагане във връзка с Обединеното кралство.

Политика на Европейски Съюз в региона на климата

Днес Комисията одобри следните актове в региона на законодателството на Европейски Съюз по отношение на климата, с цел да се подсигурява, че при сюжет без съглашение няма да бъдат наранени действието и екологосъобразността на схемата за търговия с излъчвания:

- решение на Комисията за краткотрайно преустановяване за Обединеното кралство на безплатното разпределение на квоти за излъчвания, продажбите на квоти посредством търг и обмена на интернационалните заеми, считано от 1 януари 2019 г.;

- решение за осъществяване, позволяващо даването на подобаваща годишна квота на предприятията от Обединеното кралство за достъп до пазара на ЕС-27 (до 31 декември 2020 г.);

- правилник за осъществяване, с който се подсигурява, че при докладването от страна на предприятията се прави разграничаване сред пазара на Европейски Съюз и пазара на Обединеното кралство, с цел да се обезпечи опция за вярно разпределение на квотите в бъдеще.

Програма PEACE

Днес Комисията удостовери уговорката си за обезпечаване на условия актуалните стратегии сред граничните графства на Ирландия и Северна Ирландия да продължат при всички сюжети. Предвид значимостта на стратегия PEACE в Северна Ирландия, през днешния ден Комисията показа предложение за правилник за продължение на програмата до края на 2020 година при положение на
сюжет без реализирано съглашение. Що се отнася до интервала след 2020 година

Комисията към този момент предложи, като част от предложенията за идната многогодишна финансова рамка, да продължи и да се ускори трансграничната поддръжка за мир и помиряване в граничните графства на Ирландия и Северна Ирландия.

Комисията също по този начин одобри делегиран правилник по отношение на посочването на Обединеното кралство в статистиката за платежния баланс, интернационалната търговия с услуги и директните задгранични вложения.

Следващи стъпки

Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да обезпечат приемането на препоръчаните законодателни актове, тъй че те да са в действие към 29 март 2019 година Комисията също по този начин обръща внимание на Европейския парламент и Съвета, че е значимо делегираните актове да влязат в действие
допустимо най-бързо.

За делегираните актове нормално срокът за надзор от страна на Европейския парламент и Съвета е от два до три месеца (два месеца за делегирания правилник за систематизираните заявления и предварителните заявления за тръгване, три месеца за делегирания правилник по отношение на посочването на Обединеното кралство в статистиката на Европейски Съюз, най-много три месеца за делегираните регламенти по отношение на някои типове контракти, в това число договорите за извънборсови деривати.) За повече информация по отношение на минималните периоди за приемане на такива правни актове вижте приложение 5 в следния документ.

Делегираните актове могат да влязат в действие по-рано, в случай че Европейският парламент и Съветът осведомят Комисията преди края на периода за надзор, че нямат възражения против актовете.

На 14 ноември 2018 година договарящите от Комисията и Обединеното кралство се договориха по отношение на изискванията на съглашението за отдръпване. На 22 ноември 2018 година Комисията утвърди приключеното съглашение за отдръпване.

На 25 ноември 2018 година Европейският съвет (член 50) утвърди съглашението за отдръпване и прикани Комисията, Европейския парламент и Съвета да
подхващат нужните ограничения, с цел да може съглашението да влезе в действие на 30 март 2019 година и да се реализира проведено отдръпване.
На 5 декември 2018 година Комисията одобри две оферти за решения на Съвета по отношение на подписването и сключването на съглашението за отдръпване. За да влезе в действие съглашението Съветът би трябвало да позволи подписването на текста от името на Съюза и по-късно Европейският парламент би трябвало да даде своето единодушие преди сключването му от Съвета. Споразумението за
отдръпване ще би трябвало да бъде утвърдено от Обединеното кралство в сходство с неговите конституционни условия.

Ратифицирането на съглашението за отдръпване продължава да бъде цел и приоритет на Комисията. Както бе очебийно в първото известие на Комисията по отношение на готовността за Брексит от 19 юли 2018 година, без значение от планувания сюжет, изборът на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз ще провокира обилни разтърсвания.

Поради това заинтригуваните страни, както и националните органи и органите на Европейски Съюз, би трябвало да се приготвят за два съществени вероятни сюжета:

- Ако съглашението за отдръпване бъде утвърдено преди 30 март 2019 година, правото на Европейски Съюз ще престане да се ползва във и по отношение на Обединеното кралство на 1 януари 2021 година, т.е. след временен интервал от 21 месеца.

- Ако съглашението за отдръпване не бъде утвърдено преди 30 март 2019 година, няма да има временен интервал и правото на Европейски Съюз ще престане да се ползва във и по отношение на Обединеното кралство от 30 март 2019 година Това е известно като сюжет „ без съглашение “ или сюжет за внезапно обособяване.

През миналата година Комисията разгласява 78 секторни вести за готовност, с цел да осведоми обществеността за последствията от отдръпването на Обединеното кралство без съглашение за отдръпване. Те са налични на всички публични езици на Европейски Съюз. Комисията също по този начин организира механически разисквания с страните от ЕС-27 по общи въпроси на подготвеността, както и по отношение на характерни секторни, правни и административни ограничения за подготвеност. Презентациите, употребявани по време на тези механически семинари, са налични онлайн.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР