Обединеното кралство препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия

...
Обединеното кралство препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия
Коментари Харесай

Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер

Обединеното кралство предложи на английските кораби краткотрайно да заобикалят Ормузкия пролив, където иранските управляващи задържаха петролен танкер, плаващ под английски байрак. Втори транспортен съд също беше арестуван за малко, само че по-късно освободен. В Лондон беше извикан за пояснения иранския шарже д`афер. Европейски Съюз изрази безпокойствие, а българското външно министерство прикани в Туитър за освобождение на танкера и екипажа му.

Иран задържа петролния танкер " Стена Имперо " с изказванието, че е нарушил морското право. Корабът сега се намира на иранско пристанище, а 23-членният екипаж ще остане на борда му до края на следствието.

Твърдението на Техеран е, че танкерът се е сблъскал с ирански рибарски транспортен съд.
Аллахморад Афифипур, шеф на пристанищни управляващи на Иран: След случая е изпратен сигнал за злополучие. За страдание танкерът под английски байрак го пренебрегва и трансформира курса си. Това е нарушаване на интернационалните регулации и основава условия за други произшествия.
Според иранския Съвет на пазителите обаче, дейностите против " Стена Имперо " са в отговор на задържането на ирански танкер по-рано този месец. Корабът " Грейс 1 " беше арестуван в Гибралтар по съмнения, че нарушава европейските наказания, транспортирайки нефт за Сирия.

Външният министър на Англия Джеръми Хънт предизвести Техеран, че е поел по рисков път и че ще има съществени последици, в случай че не бъде открито бързо решение.
Джеръми Хънт, министър на външните работи на Англия: Не преглеждаме военни разновидности. Ще търсим дипломатическо решение на обстановката. Свободата на мореплаване в Залива е безусловно нужна и в случай че тя бъде нарушена, огромният губещ ще е Иран.
Франция и Германия на собствен ред приканиха Иран да освободи петролния танкер.
 За Англия задържането на два плавателни съда от Иран е неприемливо За Англия задържането на два плавателни съда от Иран е неприемливо
Англия съобщи, че задържането от Иран нощес на два плавателни съда в Ормузкия пролив - единият под английски, а другият под либерийски байрак - е...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР