Групата Вагнер официално забранена като терористична организация в Обединеното кралство

...
Обединеното кралство официално забрани руската паравоенна група Вагнер като терористична
Коментари Харесай

Обединеното кралство официално забрани руската паравоенна група Вагнер като терористична организация, седмици след смъртта на нейния основател Евгений Пригожин.

Заповедта беше одобрена в петък, което прави незаконно да бъдеш член или да подкрепяш Wagner.

Онези, които са признати за виновни в подпомагане на паравоенните, могат да получат високи глоби и наказания до 14 години затвор.

Предлагайки заповедта миналата седмица, вътрешният министър Суела Браверман нарече Вагнер „заплаха за глобалната сигурност“.

"Продължаващите дестабилизиращи дейности на Вагнер продължават само да служат на политическите цели на Кремъл," каза г-жа Браверман.

"Те са терористи, ясно и просто - и тази заповед за забрана показва това ясно в законодателството на Обединеното кралство."

Съгласно заповедта е престъпление да се подкрепя групата. Това включва организиране на срещи за насърчаване на неговите дейности, изразяване на подкрепа за целите му и също показване на знамето или логото на Вагнер.

Онези, които са признати за виновни в подкрепа на Вагнер, могат да бъдат осъдени на до на 14 години затвор или ще бъде изправен пред глоба.

Вагнер вече ще бъде добавен към списък от 78 други забранени организации в Обединеното кралство, включително като Хамас и Боко Харам.

Вагнер: Какво трябва да знаете Вагнер все още ли е заплаха за световната сигурност? Какво сега за Вагнер след смъртта на Пригожин?

Паравоенната група Уейджър, основана на около 2014 от Евгений Пригожин, бързо се превърна в ключов инструмент на руската държавна власт при президента Владимир Путин.

Групата е помогнала за подкрепата на съюзници на г-н Путин в страни като Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

От нахлуването в Украйна нейните бойци са в челните редици на конфликта в източната част на страната. Той е отговорен за някои от редките победи на Русия в градове като Соледар и Бахмут.

Но бъдещето на Вагнер беше поставено в несигурност по-рано тази година, когато Пригожин поведе неуспешен метеж срещу руските военни лидери. По-късно той загина в подозрителна самолетна катастрофа заедно с други фигури на Вагнер на 23 август и беше погребан в Санкт Петербург.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че разследването на причините за катастрофата беше твърде бавно, твърдейки, че това не е просто разследване, не е обикновен инцидент.

„Разследването продължава, затова даването на някакъв вид коментар би било абсолютно преждевременно“, каза той пред репортери.

Високопоставени депутати в Обединеното кралство призовават правителството да забрани Вагнер от месеци.

По-рано тази година избраната комисия по външни работи на парламента изготви доклад, осъждащ „забележително самодоволния“ подход на правителството към групата и критикувайки неговата „мрачна липса на разбиране на властта на Вагнер извън Европа, по-специално хватката им върху африканските държави".

Но новата забрана може да дойде твърде късно, за да има реално въздействие.

Миналия месец експерти казаха на Би Би Си, че конкурентни частни военни компании се стремят да поемат Вагнер в отсъствието на доминиращото ръководство на Пригожин.

В четвъртък Алиша Кърнс - председател на избраната комисия по външни работи на парламента на Обединеното кралство - призова правителството да предприеме "по-стратегически подход към [частни военни компании], опериращи във всички конфликтни зони“.

А външният министър в сянка на Лейбъристката партия на Обединеното кралство Дейвид Лами обвини правителството, че действа твърде бавно и че „не успява да се справи с променящите се заплахи за нашата национална сигурност ".

Твърди се, че Русия е създала десетки нови частни военни компании, всички от които имат различна лоялност.

Антон Мардасов, чуждестранен учен в Сирийската програма на Близкоизточния институт, каза пред BBC миналия месец, че една група, PMC Redut, вече се опитва да съперничи Вагнер в Сирия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР