Обединеното кралство обикновено наема земеделски работници от други страни, които

...
Обединеното кралство обикновено наема земеделски работници от други страни, които
Коментари Харесай

Ще сложи ли край на земеделските бригади във Великобритания Брекзит

Обединеното кралство нормално наема аграрни служащи от други страни, които да берат ягоди, аспержи и правят редица други длъжности в фермерския бранш. Неясната обстановка с Брекзит обаче води до дефицит на работна ръка, защото задграничните служащи се притесняват да влязат в островната страна.

За земеделския сезон, прочут и като бригади за задграничните служащи, фермерите там поставят много старания, с цел да привлекат българска и румънска работна ръка - от предлагането на обзаведени жилища, през обезпечаването на българска и румънска храна и даже организирането на нощни заведения, написа Bloomberg.

" Това са дребни неща, които можем да създадем, тъй като ги карат да се усещат повече вкъщи си ", споделя Тим Стокуел, притежател на 500 акра земеделска земя в Сейнт Андрюс. Той наема краткотрайни служащи от Източна Европа всяка година, като 90% от тях са от България и Румъния.

Заради Брекзит фермерите остават без служащи и това води до гниене на растителните култери. Миналата година е имало доста провали, защото за земеделската работа са пристигнали доста малко задгранични берачи. Това е донесло загуба от 130 000 паунда за бизнеса.

Временните берачи от другите страни се тормозят, че след Брекзит макроклиматът няма да е удобен за тях, а в случай че цената на паунда се намали, това може да понижи и приходите им.

Чуждестранните служащи заемат позиции, които британците не желаят. Производителите на меки плодове в островната страна нормално наемат 30 000 сезонни служащи, а това е повече от 1/3 от краткотрайната работна ръка в градинарството.

От заетостта във фермите във Англия нормално се изкарва към 320 паунда на седмица, а сезонът продължава от април до ноември. Миналата година производителите са имали 9000 хиляди служащи по-малко от нужното и се чака дефицитът да продължава да нараства съгласно Националния съюз на земеделските производители.

Ако фермите не съумеят да съберат всичката годишна продукция и да заплащат повече, с цел да привлекат служащи, това може да докара до повишение на цените на плодовете за английските консуматори и да принуди нацията да разчита повече на вноса.

Трудната обстановка е предиздвикала производителите да търсят и служащи отвън страните за които има уредени визи. Но тава е сложен и много по-продължителен развой, спрямо набирането на работна ръка от Европейски Съюз. Така молдовски и украински служащи идват с над две седмици забавяне поради уреждането на документите. А това води до обстановка, в която има подготвена годишна продукция, само че няма кой да я събере.

Освен Брекзит, друга причина за недостига на работна ръка от източните европейски страни, е че вероятностите в тях за обучение и претовареност се усъвършенстваха. По-малко поляци са емигрирали в Западна Европа през последните години, защото безработицата в страната е намаляла. В Румъния доста са се подобрили опциите за студенти и по-млади хора. Вече има и доста европейски стратегии, като " Еразъм ".

" Кой ще избере пет месеца тежък труд в Обединеното кралство пред 5 месеца " Еразъм " в Италия ", споделя Стефани Мур, основен реализатор шеф на Concordia, компания за набиране на служащи на Острова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР