Обединеното кралство може да не съществува в сегашната си форма

...
Обединеното кралство може да не съществува в сегашната си форма
Коментари Харесай

Великобритания може да не съществува в сегашната си форма след 10 години

 Обединеното кралство може да не съществува в сегашната си форма след 10 години. Това считат половината британци съгласно изследване на Ipsos MORI, представено от Ройтерс.

Според анкетата 50% от жителите считат, че Обединеното кралство няма да съществува в сегашния си тип след 10 година, като това съставлява растеж от 7% по отношение на 2014 година, когато делът на жителите, които споделят това мнение, е бил 43%. Според други 29% от запитаните кралството ще остане в сегашната си форма след десетилетие (спрямо 45% през 2014 г.).

В кратковременен проект ориста на съюза, чийто сегашен състав датира от 1707 година с обединяването сред Кралство Англия и Кралство Шотландия, също остава несигурна, като 44% от респондентите считат, че Обединеното кралство няма да съществува под тази си форма след 5 години, а 42% имат вяра, че то ще остане непокътнато в този интервал.

Отношенията сред съставните страни в Обединеното кралство се изостриха през 2016 година, откакто страната гласоподава за излизане от Европейски Съюз с 52% на 48%. На разнообразни позиции по въпроса бяха Шотландия и Северна Ирландия, които гласоподаваха за оставане, до момента в който Англия и Уелс поддържаха Брекзит.

В миг, в който Обединеното кралство върви към следващия краен период за овакантяване на Европейски Съюз, който неотдавна бе избран за 31 януари, гласовете, искащи нов референдум за самостоятелност в Шотландия и подобен за обединяване сред Република Ирландия и Северна Ирландия, стават все по-силни.

Макар че шотландците отхвърлиха независимостта с 55% на 45% на референдум през 2014 година, водачите на Шотландската национална партия настояват, че от този момент до през днешния ден обстановката се е изменила радикално и че доста от жителите, който са подкрепили оставането на страната в Обединеното кралство, са го създали от боязън, че самостоятелна Шотландия може да се окаже отвън Европейски Съюз.

" Британската общност в този момент е доста по-разединена в упованията си за ориста на съюза, в сравнение с през 2014 година, когато неговото бъдеще бе тематика на натоварен спор с Шотландия единствено три месеца след референдума за самостоятелност “, споделя Еимили Грей, ръководещ шеф на Ipsos MORI Шотландия.

" С връщането на тематиката за независимостта в предизборните полемики в Шотландия, резултатите от това прочуване ще бъдат притеснителни за тези, които желаят страната да остане в съюза, до момента в който поддръжниците на независимостта ще се надяват наклонността да се резервира “, прибавя тя.

В Анкетата са взели участие 1001 души на възраст от над 18 година Тя е извършена в интервала 25 – 28 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР