Обединеното кралство може да не съществува в настоящата си форма

Обединеното кралство може да не съществува в настоящата си форма ...

Според половината британци след 10 г. Обединеното кралство няма да съществува.


Обединеното кралство може да не съществува в настоящата си форма след десет години, смятат половината от жителите му според допитване на института Ipsos Mori, цитирано от Ройтерс.

Гласуването за излизане на Великобритания от Европейския съюз през 2016 г. подлага на натиск връзките между Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които са част от Обединеното кралство. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в съюза, а Англия и Уелс бяха за излизане.

В момент когато Великобритания се насочва към поредния си краен срок за Brexit на 31 януари, нарастват исканията за референдум за независимост в Шотландия и за гласуване за обединение на Северна Ирландия и Република Ирландия.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55% на 45% на референдум през 2014 г., припомня Ройтерс.

Още по тематаХиляди демонстрираха днес в подкрепа на независимостта на ШотландияВеликобритания вече не е сериозна държава
Допитването на Ipsos Mori показва, че според 50% от участниците Обединеното кралство няма да съществува след десет години. Това е ръст спрямо 43 на сто през 2014 г. Само 29% от анкетираните смятат, че то ще продължи да съществува в настоящата си форма след десет години. През 2014 г. на това мнение бяха 45 на сто от участниците в допитването.

В краткосрочен план съдбата на съюза, чиято история започва през 1707 г. с Договора за Съюза, също е несигурна. 42% от анкетираните са заявили, че Обединеното кралство ще съществува след пет години, а 44 на сто са на обратното мнение.

„Британското общество сега е много по-разделено в очакванията си за бъдещето на съюза, отколкото беше през 2014 г., когато то беше подложено на напрегнат дебат с Шотландия само три месеца преди референдума за независимост“, коментира Емили Грей, управляващ директор на Ipsos Mori за Шотландия.

„Тъй като независимостта е ключова тема в дебата преди изборите в Шотландия, резултатите ще са притеснителни за хората, които искат тя да остане в Съюза, а привържениците на независима Шотландия ще се надяват това да е трайна тенденция“, допълва Грей.

За целите на допитването Ipsos Mori е анкетирала 1001 души над 18-годишна възраст във Великобритания между 25 и 28 октомври.

Източник: investor.bg