Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за

...
Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за
Коментари Харесай

Със Закон за българския език Патриотите започват радикални промени

Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за българския език. С него се подсигурява отбраната на националната еднаквост и вярната приложимост на актуалния български литературен език.

Това е дребна част от поредицата народополезни планове, които се готвят от тях, стана ясно от думите на ръководителя на парламентарната група и водач на АТАКА Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание.

Мобилните оператори и банките да изпращат известия единствено на кирилица, а писането на латиница да отпадне, оферират Обединените патриоти.

„ Институциите ще бъдат задължени да употребяват формалния език “, съобщи водачът на АТАКА. Промените в законопроекта плануват промяна на всички държавни надписи, които не са написани на кирилица. Табели по улиците да са изписани на кирилица, а също и надписите по униформите чиновници, да вземем за пример служителите на реда. По време на брифинга Сидеров сподели фотоси, на които се вижда „ парадокса в нашата реалност “. На гърба на униформите български служители на реда са употребявани британски думи. В Гърция да вземем за пример, с изключение на на латиница, написа " полиция " и на роден език.

„ С този закон да отклоним малко погледа от плажовете, пързалките и люлките, въпреки всичко не всичко е туризъм, имаме и други тематики “, приключи Сидеров.

Проф. Станислав Станилов от АТАКА посочи, че Законът за книжовния български език не визира говоримия български език. Колегата му Искрен Веселинов добави, че в този закон намира концепцията за основаване на културен институт „ Свети Свети Кирил и Методий “, който да реализира организацията по проучването и узаконяването за притежаване на български език зад граница, който да популяризира също и българската просвета зад граница.

Освен това се плануват наказания от 1000 до 5000 лева за всички чиновници на администрацията, които по време на работа в институциите не приказват на формалния български език, а на турски, цигански, британски или различен.

Народният представител Борислав Ячев добави, че с оферти закон ще се опитат в това число с административни наказания да се наложат избрани правила, които би трябвало да се съблюдават от всички.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР