Обединените патриоти под тепетата внасят в Административния съд въпросната общинска

...
Обединените патриоти под тепетата внасят в Административния съд въпросната общинска
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Наредбата за платените паркоместа пред блока е незаконна и несправедлива към пловдивчани

Обединените патриоти под тепетата внасят в Административния съд въпросната общинска разпоредба

„ Наредбата за платените паркоместа пред жилищните блокове е незаконосъобразна, а самата процедура е непрозрачна  и несправедлива към пловдивчани. Според нас жителите би трябвало да бъдат равнопоставени, а в този случай не е по този начин “, съобщи депутатът от Обединени патриоти Славчо Атанасов на специфична конференция в Пловдив. Бившият кмет на града под тепетата разгласи, че със съидейниците и съпартийците си вкарват в Административния съд общинската разпоредба за платени паркоместа пред жилищните блокове. Промените в Наредбата за реда и изискванията за издаване на позволение за прилагане на място- общинска благосъстоятелност бяха признати на 28 септември от Общинския съвет.

Славчо Атанасов и общинските съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров бяха безапелационни, че те са за това казусът с паркирането в града да се взема решение, само че не по този метод. „ Напротив, това решение ще докара до безпорядък и междусъседски войни ”, заявиха от Обединени патриоти. „ Според сегашната процедура издава кметът заповед – съобщение за процедура по реда на закона няма, не се знае по кое време се афишира, какво се афишира, лепят се пред входа някакви известия, кой видял, видял. Събуждаш се един ден и виждаш, че местата са разпределени, раздадени и платени – ти къде паркираш колата си “, зададе риторичен въпрос Славчо Атанасов в поддръжка на изказванието си, че процедурата е непрозрачна и без ясни правила. Костадин Гаров добави, че от сходен „ ред “ казусът ще се разрасне, давайки образец, че в един жилищен блок в „ Тракия “ при 130 жилището били раздадени 10 платени паркоместа неразбираемо по какъв аршин и даже към този момент били поставени скоби. „ Останалите къде отиват ”, попита общинският консултант.  При патриотите има към този момент входирана тъжба от Енчо Василев, живеещ в блок 8 в жк „ Тракия “.

Според Славчо Атанасов и Костадин Гаров главният проблем не е местодомуването, а прекъсването и престоят в Пловдив. Председателят на групата съветници Слави Георгиев даде образец с построените нови жилищни комплекси  „ Оазис “, вдигнати без нужното съгласно закона условие за паркомясто на жилище. „ Тук не се мисли за решение на казуса, а за събиране на доходи, безапелационен бе Слави Георгиев. По думите му за платено паркиране може да се мисли едвам когато има построени най-малко 60 на 100 паркинги в града. Трябва да се даде опцията и тогава да се дефинира реда, сподели Слави Георгиев. „Наредбата е незаконосъобразна и опонира на Закона за общинска благосъстоятелност, съгласно който използването на общински парцел е наложително да се дава след осъществяване на обществен търг или конкурс.

Наредбата анулира наредба, призната на 17 май 2016 година в ОбС-Пловдив, съгласно която при повече от двама претенденти за едно паркомясто ще се ползват процедури, уредени в закона като обществен търг. Сега ще се ползва нова процедура, която не попада в законите. Според нея кметът издава заповед и назначава комисия, която ще дефинира ползвателите на паркоместата. А останалите участници нямат право да апелират, изясни юрист Атанас Петров. Той откри и противоречие- от една страна наредбата има наложителен темперамент за всички физически и юридически лица, които употребяват паркоместа, въпреки това се отхвърля на юридически лица да вземат участие в процедура за паркомясто. „ Такава такса за прилагане на паркомясто няма в закона и Общински съвет няма право да я вкарва. Каква услуга ще прави общината всеки месец, с цел да ми прибира 20 лв. за паркомясто- ще ми мие колата ли, ще ми мете паркомястото ли “, попита юристът. „ Пловдив има проблеми с паркирането и те би трябвало да се вземат решение.

Но това може да стане с създаване на нови паркоместа и паркинги, а не с разчертаване по неразбираем принцип на сегашните. Средства за това могат да се намерят в случай, че Пловдив заплаща един от най-скъпия налог МПС и в хазната годишно се акумулират близо 15 млн. лева ”, разяснява Славчо Атанасов, който към  тези средства добави и солидните доходи от „ синя зона “, с които от екипа на наследника му Иван Тотев не стопират да се хвалят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР