Обединените патриоти няма да подкрепим вота на недоверие към кабинета,

...
Обединените патриоти няма да подкрепим вота на недоверие към кабинета,
Коментари Харесай

Патриотите не подкрепят вота на недоверие, желаят успех на реформата на Ананиев

Обединените патриоти няма да подкрепим вота на съмнение към кабинета, съобщи депутатът от групата Калин Поповски при разискванията в Народното събрание и пожела триумф на министър Кирил Ананиев с промените в здравната система.

Вариант за тотална демонополизация на Националната здравноосигурителна каса сега е неосъществим, разяснява той. По думите му това би било доста тежък завой в системата, а и единствено НЗОК имала фрагменти, които могат да управляват активността на лечебните заведения и документите. Според Поповски вторият вид, препоръчан от здравното министерство, е доста по-адаптиран към обстановката в страната. Едно доста леко съфинансиране от страна на пациента, и то при евтините пътеки до 700 лв. ще докара до внезапно понижаване на броя на хоспитализациите, отсам ще бъдат освободени много средства, с цел да може в действителност да се остойности цената на клиничните пътеки и да има запас към дребните лечебни заведения, за които да се вкара пътека за долекуване, уточни депутатът от ПГ " Обединени патриоти ". Той не изключи опцията при разискването да се стигне и до някакъв трети вид.

Калин Поповски означи, че през днешния ден 7-милионна България има над 3 млн. хоспитализации, което значи, че 2 млн. са непотребни. По думите му това не значи, че тези хора не са заболели, само че могат да бъдат лекувани в доболничната помощ за по-малко пари. Тук имаме прекомерно огромен демократизъм, който докара до източване на финансите на Здравната каса, разяснява той.

Калин Поповски уточни, че здравната вноска у нас е 8 %, до момента в който в Европа, към която се стремим, има по-високи вноски, генерира се по-голям запас и не се доплаща на практика нищо. Той даде образец с Англия, където вноската била 12 %, и с Германия, където била 15 %.

Депутатът от Оперативна програма означи, че в България към този момент има над 365 лечебни заведения, което значи, че на 20 хиляди души у нас се пада по една болница, само че лечебните заведения в дребни общини нямат нито сериозен капацитет да лекуват, нито фрагменти. За съпоставяне, в Холандия на 100 хиляди души имало една, само че добре оборудвана болница. Като проблем у нас той открои недофинансираните клинични пътеки и бюджетът за медикаменти, който бил тежко префинансиран.

Настоящият модел докара до банкрутите на Враца и Ловеч, само че там преди 10 години, при държавното управление на Станишев, инвазивните кардиологии влязоха в двора на държавните лечебни заведения, разяснява Поповски. По думите му събирателен дълг на лечебните заведения над 500 млн. е стряскаща цифра, само че държавното управление е подхванало дейности в контраст на тази тежка картина.

Той означи, че при гласоподаване на бюджета за 2018 година има невиждано нарастване на бюджета на НЗОК от 407 млн. лв., това е 15 % нарастване и 90 на 100 от него е отишло за лечебните заведения. Това държавно управление одобри националната здравна карта, което ще понижи откриването на нови лечебни заведения и свръхнасищането на системата с лечебни заведения, уточни депутатът.

Той регистрира също, че понижават здравно неосигурените лица, а в близка вероятност се чака въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР