Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест фамилии,

...
Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест фамилии,
Коментари Харесай

История като от филм: Ексклузивен разказ на двама българи в затвор в Абу Даби

Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест семейства, като най-голямото и значимо емирство е Абу Даби. На второ място е Дубай. Именно там стартира тази невероятна история – за в никакъв случай неосъществил се бизнес, вяра за несъществуващо бащинство и арест, който ще води трима българи в пандиза. След обвинявания, които звучат страховито.

След обиски в Германия и в България били открити 5340 подправени кредитни карти и 10 633 противозаконни транзакции на стойност 2,04 млн. евро

Юрий Байрактаров e брокер на недвижими парцели от Велико Търново. Шеста година той се намира в пандиза „ Ал Сaдр “ в Абу Даби. Осъден е на 10 години по дело за закононарушения против националната сигурност на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Мъжът има право на къси телефонни диалози два пъти седмично. Един от тях е с нашия екип.

„ За феновете на „ 120 минути “: аз съм Юрий Байрактаров от Велико Търново и съм в пандиза в Абу Даби, Юнайтед Араб Емират. Моята история стартира 2017 година, когато получих позвъняване от жена, с която имах бизнес контакти в Дубай. С заричане за бизнес с положителни упования ме накара да потегли за Дубай. Тя ме накара да донеса два паспорта. Това беше концепцията за пътуването, когато аз потеглих – да ми ги даде човек и да ги предам на нея. Така и стана. Предадоха ми двата документа. Когато дойдох на автогарата в Дубай бях задържан автоматически на летището “, споделя българинът. 

Юрий Байрактаров Снимка: btvnovinite.bg

Така Юрий се озовава зад решетките. По неговите думи – шест месеца е бил със завързани ръце и очи. И непрестанни разпити. В следствие схваща, че дамата, която му дала обещание бизнес и го помолила да придвижи двата паспорта също била задържана. Дни, преди да го повика в Дубай.

Жената, която съгласно Юрий, го е извикала в Дубай, е Вилияна Янкова. В момента тя е в същия затвор в Абу Даби, наказана по същото дело за закононарушение против арабската страна.

„ Нашата присъда е 10 години и ние сме излежали към този момент по затворническия календар 8 години, тъй като един месец се равнява на 22 дни и за това в действителност непрекъснато пишем писма. От тука писмата ми стигат до прокурора и каквото зависи от прокурора те го  вършат. Много Ви апелирам, в случай че може да ни се даде късмет още веднъж да забележим фамилиите си “, моли за помощ Янкова.

Вилияна Янкова Снимка: btvnovinite.bg

Третият воин историята е Даниел Делчев – Дидо – някогашен футболист и риалити звезда от родния ефир, чийто път към ареста потегля от убеждението му, че е наследник на един от емирите. Той щял да му заплати прехрана още от детството, което Даниел прекарал в дом за сираци у нас. Задържан е дружно с Вилиана в Дубай.

„ Тя ми сподели, аз познавам хора от локалното държавно управление, като ти на един от тях доста приличаш. Изсипаха се 20 коли и ни прибраха все едно най-големите нарушители със представление. Бях упрекнат за опит за прелом и присъединяване за прелом в Дубай “, споделя Дидо. 

Даниел Делчев Снимка: btvnovinite.bg

Той прекарва 9 месеца в Емирствата, само че не в дворец, а в килия. В последна сметка е освободен. Но ситуацията на Виляна и Юрий е по-тежко.

След питане на bTV от Министерството на външните ни работи потвърдиха за присъдите против българите, без да ни дадат отговор какви са били съответните им обвинявания. За две години нашите дипломати се срещнали 16 пъти с тях в пандиза, само че поради „ персонални данни “ в поисканата от нас информация не влязоха в конкретика.

„ През декември 2018 година са командировани висши дипломатически чиновници от Министерство на външните работи в Обединените арабски емирства за осъществяване на срещи в Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи, като са направени действия по разрешаването на въпросите на двамата български жители, само че без триумф “, гласи отговорът от Министерство на външните работи.

Според всички интервюирани от нас, както и източници на bTV, осведомени с делото, процесът в Абу Даби е завършил през 2018 година и е засягал над 15 обвинени от разнообразни националности. Тримата българи не са водещи в групата, само че измежду обвиняванията им са били финансиране и споразумяване на подправени документи за жители, преследвани от Обединените арабски емирства. 

Ясир Махмуд скоро ще е в София при роднините си

Две молби за опрощение на наказаните към Обединените арабски емирства към този момент също нямат резултат, пишат от външното министерство. И прибавят: „ През 2022 година е инициирана процедура по трансфер на господин Байрактаров от способените български управляващи, само че все още няма получен отговор от Министерство на външните работи и интернационалното съдействие на Обединените арабски емирства “.

Молбата за пренасяне на Юрий в България е задвижена благодарение на Министерството на правораздаването, което е потърсило за задачата прокуратурата ни. Оттам оповестяват за bTV, че работят по опцията за „ трансфер по реципрочност “, само че няма изясненост какво ще последва.

Сериозно страда бизнесът на компании за коли чартърен

Междувременно двамата българи не престават да излежават присъдите си. Вилиана твърди, че управата на пандиза е оценила „ нейното положително държание “. А Юрий все по този начин не може да разбере за какво лежи зад решетките.

Какво описват околните на арестуваните в Дубай българи – гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР