Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се превърнали в ключов търговски

...
Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се превърнали в ключов търговски
Коментари Харесай

Санкциите пренасочват, но не спират износа на руско злато. Кой печели?

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се трансформирали в основен търговски център за съветското злато, откакто западните наказания поради Украйна прекъснаха по-традиционните направления за експорт на Русия, демонстрират митнически документи, представени от Reuters.

Записите, с които разполага осведомителната организация, съдържат детайлности за близо хиляда доставки на злато през годината след началото на войната в Украйна и демонстрират, че страната от Персийския залив е внесла 75,7 тона съветско злато на стойност 4,3 милиарда $ - спрямо едвам 1,3 тона през 2021 година

Китай и Турция са идващите най-големи дестинации с по към 20 тона, импортирани сред 24 февруари 2022 година и 3 март 2023 година Заедно с ОАЕ, трите страни са последна дестинация за 99,8% от съветския експорт на злато в митническите данни за интервала.

В дните след началото на спора в Украйна доста мултинационални банки, снабдители на логистични услуги и рафинерии за благородни метали стопираха да обработват съветско злато, което нормално се изпращаше в Лондон – главен център за търговия и предпазване на благородния метал, напомня Reuters.

London Bullion Market Association - лондонска асоциация на пазара на благородни метали, обаче забрани вноса на съветски кюлчета, създадени след 7 март 2022 година, а до края на август същата година Англия, Европейският съюз, Швейцария, Съединени американски щати, Канада и Япония също не разрешиха вноса на съветски кюлчета.

Данните за износа обаче демонстрират, че съветските производители на злато бързо са намерили нови пазари в страни, които не са наложили наказания на Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Луи Марешал, специалист по доставяне със злато в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), разяснява, че съществува риск съветското злато да бъде претопено и модифицирано, след което да се върне на пазарите в Съединени американски щати и Европа с затулен генезис.

" Ако съветското злато влезе, бъде модифицирано от локална рафинерия, добито от локална банка или търговец и по-късно продадено на пазара, съществува риск ", споделя той. " Ето за какво осъществяването на надлежна инспекция е от значително значение за крайните купувачи, които желаят да подсигуряват, че съблюдават режимите на наказания. "

Комитетът по златото към държавното управление на ОАЕ изяснява пред Reuters, че страната работи с ясни и постоянни процедури против противозаконните артикули, прането на пари и глобените субекти.

" ОАЕ ще продължат да търгуват намерено и почтено със своите интернационалните сътрудници в сходство с всички настоящи интернационалните правила, избрани от Организация на обединените нации ", се споделя в изказването.

Процъфтяващи „ златни “ дестинации

В устрема си да изолира още повече Русия Вашингтон предизвести страните, в това число ОАЕ и Турция, че могат да изгубят достъпа си до пазарите на Г-7, в случай че вършат бизнес с лица, подлежащи на американски наказания. Но съгласно оценените от осведомителната организация данни няма доказателства, че въпросните страни са в нарушаване.

Министерството на финансите на Съединени американски щати, чието Управление за надзор на задграничните активи ползва рестрикциите, към момента не е излязло с формален коментар.

Руските митнически данни демонстрират експорт на 116,3 тона сред 24 февруари 2022 година и 3 март тази година, а от консултантската компания Metals Focus пресмятат, че Русия е произвела 325 тона злато през 2022 година Останалата част от златото евентуално или е останало в страната, или е било изнесено в преводи, които не са включени в докладите, подчертават още от осведомителната организация.

Като цяло изместването на съветския експорт от Лондон не се преглежда като сериозен удар, защото центърът не е подвластен от Русия. През 2021 година да вземем за пример златото от Русия е съставлявало 29% от вноса в английската столица, само че през 2018 година то е било едвам 2%.

Междувременно ОАЕ от дълго време имат процъфтяваща златна промишленост. Търговските данни демонстрират, че сред 2016 година и 2021 година емирствата са внасяли приблизително по към 750 тона чисто злато годишно - което значи, че доставките в съветските регистри са съставлявали едвам към 10% от общите количества. ОАЕ също по този начин са главен експортьор на кюлчета и бижута.

Отстъпки в цените

Мениджърът на една от фирмите, които са доставили огромни количества съветско злато в ОАЕ, споделя пред Reuters, че съветските компании са продавали кюлчетата с отстъпка от към 1% по отношение на международните референтни цени, което се е трансформирало в сериозен тласък за растеж на търговията.

Мениджърът, който приказва при изискване за анонимност, декларира, че по-голямата част от златото, което неговата компания доставя за ОАЕ, е предопределено за рафинерии, където ще бъде претопено и модифицирано.

Това повдига доста въпроси, защото инспекцията на Reuters демонстрира, че в доста случаи митническите регистри демонстрират единствено изпращачите или търговците, участващи в покупко-продажбите, само че не и крайния покупател, който може да бъде рафинерия, бижутер или вложител.

Данните сочат, че най-големият манипулатор на съветско злато, изнесено за ОАЕ, е Temis Luxury Middle East, дубайско дъщерно сдружение на френската логистична компания Temis Luxury, взело участие в доставката на 15,6 тона на стойност 863 млн. $ от април 2022 година до 3 март.

Брока Хуи, началник на отдел " Съответствие " в Temis Luxury Group, изяснява, че компанията " изцяло съблюдава законите и наредбите на Обединените арабски емирства за спедиторска активност ", не купува съветско злато и приема поръчки за превоз единствено от оператори, които не са обект на американските наказания.

Вторият по величина оператор на съветски кюлчета в ОАЕ, взел участие в доставки на 14,6 тона на стойност 820 млн. $, е логистичната компания Transguard, част от Emirates Group, а в Хонконг множеството от пратките с съветско злато са били обработвани от Vpower Finance Security Hong Kong Ltd, китайска логистична компания. Тя е взела участие във вноса на 20,5 тона злато на стойност 1,2 милиарда $ в интервала сред май 2022 година и 3 март.

Европейските наказания нормално не се ползват за задгранични дъщерни сдружения, тъй че европейските компании, чиито представителства са взели участие в транспорти на съветско злато до ОАЕ, Турция или Хонконг, не е наложително да са нарушили някакви закони, показва в умозаключение Тан Албайрак, юрист по глобите в лондонската Reed Smith.

Това обаче по никакъв метод на трансформира обстоятелството, че вратите на западните пазари остават отворени за съветското злато.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР