Обединените арабски емирства (ОАЕ) отрекоха, че стоят зад предполагаема хакерска

...
Обединените арабски емирства (ОАЕ) отрекоха, че стоят зад предполагаема хакерска
Коментари Харесай

ОАЕ отрекоха да са хаквали новинарската агенция на Катар

Обединените арабски емирства (ОАЕ) отхвърлиха, че стоят зад хипотетична хакерска офанзива против държавната новинарска организация на Катар през май, оповестява БиБиСи.

Американското издание " Вашингтон поуст " цитира чиновници от американските специфични служби, които настояват, че ОАЕ е провело публикуването на провокаторски цитати, приписани на емира на Катар, които той настоя, че са били фабрикувани.

Инцидентът спомогна за предизвикването на дипломатическия раздор сред Катар и неговите съседи.

Министърът на външните работи на ОАЕ разяснява, че информацията на " Вашингтон поуст " не била вярна.

Той също по този начин повторил, че ОАЕ и пет други арабски страни не са писали до ФИФА, с цел да изискат Катар да бъде лишен от правото да бъде хазаин на Световното състезание по футбол през 2022 година

Материалът на " Вашингтон поуст " цитира неназовани чиновници на американското разузнаване, съгласно които неотдавна оценена информация е удостоверила, че на 23 май високопоставени членове на държавното управление на ОАЕ са обсъждали проект за хакването на уеб сайтове на катарски държавни медии.

По-късно в същия ден формалната катарска организация цитира емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани да подлага на критика " враждебността " на Съединени американски щати към Иран, определяйки я като " ислямска мощ, която не може да бъде подценена ", и наричайки " Хамас " " законен представител на палестинския народ ".

Катарските управляващи обявиха, че организацията е била хакната от " незнайна организация " и че историята " няма никаква основа ". Въпреки това мненията бяха публикувани в района и провокираха безредици.

ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет дадоха отговор, като блокираха катарските медии.

Две седмици по-късно четирите страни прекъснаха дипломатическите си връзки с Катар, като изтъкната причина беше, че емирството поддържа тероризма и има положителни връзки с Иран. Бойкотът провокира разтърсвания в богатото на нефт и газ емирство, което е подвластно от вноса по суша и море за главните потребности на популацията, което е към 2,7 млн. души.

Представителите на американските специфични служби са показали пред " Вашингтон поуст ", че не е ясно дали управляващите на ОАЕ са хакнали самата Катарска новинарска организация или са платили на трета страна, с цел да го стори.

" Гардиън " заяви през предишния месец, че следствието на американското Федерално бюро за следствие е заключило, че съветски хакери на свободна процедура били виновни за хакерската офанзива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР