Обединените арабски емирства имат навик да поставят световни рекорди. Страната

...
Обединените арабски емирства имат навик да поставят световни рекорди. Страната
Коментари Харесай

В Арабската пустиня направиха най-голямата виртуална“ соларна батерия

Обединените арабски емирства имат табиет да слагат международни върхове. Страната е благословена с залежи на нефт и доста открита повърхност и се възползва по-най-добрия метод от тези естествени преимущества. В ОАЕ се намират най-високата постройка в света, най-големият мол, най-големият обезсолен водоем и най-голямата слънчева електроцентрала.

Азиатската страна e на път да добави и още един връх - за най-голямата виртуална слънчева батерия, оповестява Quartz.

Департаменът по енргетика в Абу Даби пусна в деяние фотоволтаична система от натрий-серни акумулатори с мощ от 108 MW /648 MWh. Капацитетът на такава батерия е 5 пъти по-голям от този на литиево-йонната батерия на Tesla, конфигурирана в базата Hornsdale Australia през 2017 година.
 Илън Мъск завоюва облога за $25 милиона
Илън Мъск завоюва облога за $25 милиона

Най-голямата батерия в света към този момент е инсталирана в южна Австралия

Акумулаторните батериите, зареждани от слънчевите панели, са конфигурирани на 10 разнообразни места в Абу Даби, само че могат да бъдат командвани от разстояние, което основава една цяла виртуална система. Подобно на всички страни, богати на нефт от Близкия изток и Обединените арабски емирства създават електричество от горивата си. Държавата се откроява от останалите обаче с търсенето на възобновими енергийни източници.

" Когато след 50 години използваме последния си барел с нефт, ще честваме значимостта на сегашния миг ", е споделил Мохамид бин Зейд, принцът на Абу Даби.

Страната има намерение да вложи $160 милиарда във възобновима сила до 2030 година, като задачата ѝ е до 2050 година да генерира 60% от електричеството си без въглеродни запаси.

Заради изобилието на слънчеви лъчи към този момент има доста фотоволтаични паркове, което прави цените на електрическата енергия в района рекордно ниски. Въпреки това, обаче, страната има още много работа, с цел да може да има ток и когато слънцето не свети.

Вместо литиево-йонните акумулатори на Tesla, Обединените арабски емирства избират натриеви акумулатори на японския производител NGK. Литиево-йонните могат да съхраняват доста сила в малко пространство, което ги прави идеални за електрически коли, само че изискват климатизация и съответна температура. Натрий-серните акумулатори обаче могат да работят и при температура от 300 ° C, защото са мощно изолирани.

Капацитетът на новата " виртуална " система от акумулатори на Обединените арабски емирства е толкоз огромен, че при положение на проблем с електричеството, тя може да обезпечи до шест часа аварийно зареждане. За по-дълготрайно ползване натриевите акумулатори са по-икономични от литиево-йонните, съгласно експерт на NGK. Инсталацията им в Обединените арабски емирства задмина предходния фотоволтаичен парк от същите акумулатори в Япония с мощ 50 MW и енергиен потенциал от 100 MWh.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР