Обединените арабски емирства и Китай призоваха за заседание на Съвета

...
Обединените арабски емирства и Китай призоваха за заседание на Съвета
Коментари Харесай

ОАЕ и Китай искат среща на Съвета за сигурност на ООН заради джамията Ал Акса

Обединените арабски емирства и Китай приканиха за съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, откакто крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир влезе в двора на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, макар предизвестията за вълнения.
Итамар Бен-Гивр, министър на националната сигурност
Очаква се Съветът да се събере в четвъртък, оповестиха дипломати.

Действията на Бен-Гвир провокираха остро наказание в целия свят, като Съединени американски щати - най-близкият съдружник на Израел, показаха дълбока угриженост от последните събития.

" " Дълбоко сме обезпокоени от всевъзможни едностранни дейности, които могат да изострят напрежението, точно тъй като желаеме да забележим противоположното " ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс

" " Съединените щати твърдо застават зад запазването на историческото статукво във връзка с светите места в Йерусалим " ".

Той добави, че всевъзможни едностранни дейности, които подкопават това статукво, са " неприемливи ".

За мюсюлманите Ал-Акса е третото най-свято място в света. От своя страна евреите назовават региона Храмовия рид, като настояват, че в древността там са се намирали два еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, по време на арабско-израелската война през 1967 година През 1980 година той анексира целия град, което в никакъв случай не е било прието от интернационалната общественост./БГНЕС, Анадолска организация

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР