Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли

...
Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли
Коментари Харесай

Първата арабска държава, която изпрати космическа сонда на мисия до Марс

 Обединените арабски емирства работят с обсег: в средата на юли те станаха първата арабска страна, изпратила галактическа сонда на задача до Марс. В началото на август, проработи и първата им нуклеарна централа. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ, я разгласи за " първия кротичък нуклеарен реактор в арабския свят ".

Синциа Бианко от " Европейския съвет за външни връзки " споделя, че техническите нововъведения отразяват новото самочувствие на ОАЕ. Арабската страна желае да показва, че и дребните страни са в положение да мислят и да се развиват огромно. Това е проява пред останалите арабски страни, само че и пред цялата международна общност, счита Бианко.

Програми със символно значение

Атомната и галактическа стратегии имат символно значение за Емиратите. " Тази нова техническа фаза черпи своето ентусиазъм от предишното, когато арабите са били водачи във всички области на науката и са основали някои от най-ранните теории за Космоса, физиката и астрономията ", се споделя в изказване на Центъра за стратегически изследвания и проучвания на Емиратите.

С тези планове ОАЕ са се устремили към нов арабски подем, който да обезпечи и дълготрайна енергийна сигурност на страната, споделя Сара Базубанди от Вашингтонския институт за страните от Арабския залив. Емиратите се приготвят от години за края на фосилните горива. Още през 2002 година в ОАЕ е основана държавната компания " Мубадала ", която влага в технологии на бъдещето в целия свят.

Амбициите на ОАЕ обаче не се лимитират единствено до района на арабските страни. Те желаят да се изявят и на световната сцена. Съединени американски щати, Китай, Русия, Индия - това са страните, които са осъществили до момента свои задачи до Марс. Към тази елитна група неотдавна се причислиха и Обединените арабски емирства. " Това е сериозна поръчка. С нея ОАЕ желаят да заявят, че са географски дребна, само че цивилизационно значима страна ", счита Синциа Бианко. В изказването на Емирския център за стратегически изследвания и проучвания се споделя, че събраната от Марс информация ще бъде споделена с всички заинтригувани страни, а насъбраните познания " ще се популяризират в интерес на човечеството ".

Израз на ново самочувствие

Превръщането на страната във водеща районна мощ изисква вътрешна консолидация и само. Подобни начинания целят да реализират точно това. Нарастващата милитаризация на ОАЕ и по-високите военни разноски са образец за това, също както и огромните паради, историческите изложения и новите музеи.

Малката страна с към 10 милиона поданици има доста по-малко лостове за оказване на външнополитическо въздействие в съпоставяне със прилежаща Саудитска Арабия, която има население от 44 милиона, освен това най-вече локални жители, а не трудови мигранти, както в ОАЕ. Затова Емиратите работят с по-меки дипломатически средства, споделя Сара Базубанди. Това си проличава и в отношението към Иран - най-големия съперник на Саудитска Арабия, чиито районни упоритости се правят оценка сериозно и от страна на Абу Даби.

Дълго време ОАЕ се ангажираха военно на страната на Саудитска Арабия в Йемен, с цел да се борят против подкрепяните от Иран бунтовни хути. Наскоро обаче ОАЕ изтегли множеството си елементи от Йемен и се насочи към директни договаряния с Иран. В началото на август външните министри на двете страни разискаха пандемията и други районни провокации на взаимна видеоконференция.

Дипломацията е все по-предпочитана от ръководителите на ОАЕ, отбелязва Синтиа Бианко. Но Абу Даби към момента показва мощ - на първо място в Либия, където дружно с Русия и Египет поддържа силите на военачалник Хафтар, до момента в който интернационално приетото държавно управление в Триполи получава помощ от страна на Анкара.

Иначе лъскавите фасади и впечатляващата архитектура на мегаполисите Дубай и Абу Даби, обичани дестинации на западните туристи, могат бързо да те накарат да забравиш за сериозните дефицити в областта на човешките права и медийната независимост в Обединените арабски емирства. В последната ранглиста на " Репортери без граници " за независимост на словото страната заема 131 място от общо 180 страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР