Обединение за честни избори (ОЧИ) е платформа, която има за

...
Обединение за честни избори (ОЧИ) е платформа, която има за
Коментари Харесай

Защо само три политически сили подписаха Пакт за честни избори?

" Обединение за почтени избори " (ОЧИ) е платформа, която има за цел да сплотява организации в битката им против изборните измами, пазаруването на гласове и следения избор.

" Целтана ОЧИе да събере на едно място деятели и наранени лица по отношение на изборния развой с разнообразни профили – хора, които анализиат данни с софтуерен профил, медии и публицисти, които имат интерес да отразяват изборния развой, и гражднски организации и деятели, които са забъркани или с провеждането, или с организирането на изборите ".

Това изясни в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиоНикола Тулечки отСдружение “Данни за положително ” - една от трите организации, които основават ОЧИ. Останалите две сафондация „ Общество.бг ” иАнтикорупционния фонд.

" Непрестанно се появяват и цивилен деятели, и разнообразни организации - растем ", добави Никола Тулечки.

Какво написа в пакта?Марио Русинов отАнтикорупционния фонд изясни, че " в резюме партиите се ангажират от една страна да употребяват почтено и транспарантно финансиране, въпреки това да не употребяват нелегитимни практики – уронване на престижа на съперниците, език на омразата, напън върху гласоподаватели, следен избор ".

" Ние не сме измислили тази процедура, това е интернационална процедура, която се ползва на доста места. Тук по една или друга историческа причина партиите са гаранта на честността на изборния развой, заради квотния принцип в ЦИК. Секционните комисии също се назначаат напълно на партиен принцип ", добави Никола Тулечки.

Политическите обединения,които са се отзовали и са подписали Пакта за почтени избори са три -Коалиция ПП-ДБ, Коалиция " ЛЕВИЦАТА! " и партия " Български напредък ".

" Презвънях на всички пресцентрове – " ще проверим, да, несъмнено, очаквайте отговор ", и по този начин и не дочакахме този отговор ", уточни още Тулечки.

Освен партиите, поканени да подпишат документа са били и ЦИК и Министерство на вътрешните работи, добави той- двете интституции, които също са виновни за честността на вота.

" Тези институции би трябвало да се ангажират, тъй като това им дава опция и за положителен пиар. От Министерство на вътрешните работи получихме отговор, че поддържат самодейността, само че представител на място нямаше. ЦИК - там би трябвало да се гласоподава всяка покана за всяка инциатива, с цел да се изпрати представител -гласували са, резултатът е отвод ", изясни Марио Русинов.

По думите на Никола Тулечки не е изненада, че по-големите проблеми към изборите са в места с по-специфична демография. " По-бедни региони, забравени от обществото, също общини с огромна централизация на един шеф – да вземем за пример цех или Топлоелектрическа централа. Също има значително места, където етническата дистрибуция е фактор ", уточни той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР