Обединение около Главболгарстрой се очертава като фаворит в спечелването на

...
Обединение около Главболгарстрой се очертава като фаворит в спечелването на
Коментари Харесай

ГБС се очертава фаворит в скандален търг за Струма

Обединение към " Главболгарстрой " се обрисува като любимец в спечелването на търга за построяването на 10-километровия сектор през Кресненското дефиле с цена от 475 млн. лева без Данък добавена стойност. Това стана ясно при отварянето на финансовите предложения на претендентите, което се случи повече от две години след оповестяването на публичната поръчка.

Върху търга за построяването на автомагистрала " Струма " в сектора сред Кресна и Крупник на така наречен източен обход в планината в посока от Кулата към София (лот 3.2.2) беше хвърлена сянката на подозрения поради нелегално изследване на трасето. Прокарани бяха горски пътища и сондажи без позволение на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Отговорността беше поета от " Пътпроект 2000 " с обяснението за по-точни парцеларни проекти за отчуждителните процедури. За случая беше сезирана и прокуратурата, само че досега няма обществена информация какво е посочило следствието.

В публичната поръчка участваха 12 претенденти, само че до отварянето на ценовите оферти бяха позволени едвам четирима от тях. Това са обединявания, водени от огромни български строители - ГБС, " Геострой ", " Джи Пи Груп " и " Грома холд ", всичките взели участие и в построяването на автомагистрала " Струма ".

На процедура три четвърти от фирмите не са позволени от търга. Отстранени са всички непознати компании, които участваха независимо.

Другото, което се следи от отворените ценови предложения на позволените четирима претенденти, е голямата разлика сред най-ниското и най-високото ценово предложение - 120 млн. лева Отново е огромна ножицата и в оценяването на техническите оферти. Заради огромните разлики, тръжната комисия ще изиска аргументация на цените и по тази причина е мъчно към този миг изрично да се каже кой печели надпреварата, само че съгласно оповестената методика това е обединяването, отпред с " ГБС-Инфраструктурно строителство ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР