Обединени земеделци предлагат дребните фермери да се осигуряват върху 500

...
Обединени земеделци предлагат дребните фермери да се осигуряват върху 500
Коментари Харесай

Обединени земеделци предлагат: Дребните фермери да се осигуряват върху 500 лева

Обединени земеделци оферират дребните фермери да се обезпечават върху 500 лв.. Бюджетът за земеделие за 2022 година е непретенциозен , непълен и не е съгласуван с тежката икономическа рецесия, продължаващата пандемия и нарастналите разноски за производството на земеделска продукция.

Предложеното увеличение на минималния застрахователен предел за фермерите на 710 лв. ще вкара в сивия бранш повече дребни аграрни стопани.

Затова повишението би трябвало да става гладко и последователно, поради високата инфлация и високите цени на горивата, торовете и препаратите за растителна отбрана. " Това съобщи ръководителят на Политическа партия Обединени земеделци Петя Ставрева на конференция на партията в Българска телеграфна агенция - Пловдив.

От Обединени земеделци оферират понижаване на административните такси, цените на почвените и други проби , изключително за биологичното произвеждане, както и облекчение на данъчната и осигурителна тежест на земеделските производители, сподели Ставрева.
 Европейска комисия утвърди 72 млн. лева държавна помощ за българските земеделци
Европейска комисия утвърди 72 млн. лева държавна помощ за българските земеделци

Средствата ще бъдат изплатени до края на годината

Преференцията за самоосигуряване на доста дребните и дребните фермери да се увеличи до 500 лева, оферират от Обединени земеделци. Под дребни и доста дребни предлагаме да се схващат аграрни производители (ЗП) с общ междинен индустриален размер до 25 хиляди лв., уточни тя.

Средните и огромни стопанства е заслужено да се обезпечават на наложителния застрахователен приход за всички самоосигуряващи лица - 710 лева за да им се изравни приноса в осигурителната система и да не страдат в бъдеще от ниски пенсии.

На работещите в животновъдни стопанства би трябвало да се даде опция да се обезпечават за 2-ра категория труд по техен избор, уточни Петя Ставрева.

Всички дребни аграрни стопани внасят осигурителните си вноски при започване на годината. Високите цени сега на всички торове, препарати, енергоизточници и други им пречи да провеждат производството си, сподели в поддръжка на тази позиция заместник-кметът на община " Марица " Петър Манков. Той уточни, че в общината са регистрирани 900 аграрни производители, като множеството от тях са междинни и дребни. Минков сподели още, че тематиката за техните обезщетения не се разисква.

От Обединени земеделци оферират също да се удължи срокът за деяние на член 163 от Закона за Данък добавена стойност за неначисляване на Данък добавена стойност при продажба на зърнени и механически култури. Също по този начин да се проучат благоприятни условия за включване и на други артикули от първа нужда в листата на освободени от Данък добавена стойност доставки.

Предвид рецесията от Обединени земеделци оферират Данък добавена стойност за питателните артикули да се понижи на 9 % . Ставрева посочи, че в множеството страни от Европейски Съюз Данък добавена стойност на питателните артикули е до 10 на 100, а има и такива, където храните са освободени от Данък добавена стойност. От Обединени земеделци поддържат въвеждането на горна граница на дотациите най-много до 100 000 евро. за най-големите аграрни стопанства след приспадане на средствата за работна заплата и осигуровки.

Настояваме за последователно повишение на 3-годишният таван на " де минимис " от 15 000 евро на 30 000 евро на земеделско стопанство - гладко, с 5 хиляди на година, сподели Георги Ташев.

Също по този начин страната да предприеме ограничения за подкрепяне на фермерите за осъществяване на отговорностите по Нитратната инструкция - за течното и естественото наторяване, и по Зелената договорка, желаят от партията. За да бъдат осъществяване новите условия се постанова 100 % подкрепяне посредством национални схеми - финансиране посредством дотация за монтиране на уреди и техника за течна тор, сподели Ташев. По думите му не е допустимо фермер самичък да построи лагуна за течен тор.

Друго предложение на Обединени земеделци е да бъде увеличено със 100 % подпомагането на фермерите със средства от националния бюджет и от европейските фондове за превъзмогване на последствията от икономическата рецесия и пандемията с КОВИД - 19 и предвид на нарасналите индустриални разноски. В т. ч. за торове, препарати за растителна отбрана, горива и други, сподели Ташев.

Във връзка с интервенционните ограничения за подкрепяне на селските региони през новия програмен интервал от Обединени земеделци оферират подпомагането на дребните аграрни производители, които обработват до 50 дка. или отглеждат до 50 говеда или до 100 овце - по сегашните ограничения 6,3 и 6,1 - да се завиши на 100 000 лв..

Розопроизводството в България е в колапс, сигнализира от своя страна Зара Клисурова. След приемането на Закона за розата и единния указател, по думите й, нещата в бранша още веднъж са зациклили. Страната ни е с най-малката ставка за заплащане на единица повърхност, което прави секторът неконкурентоспособен.

Не на последно място от партията упорстват Народното събрание, след публично разискване, да одобри Закон за браншовите организации, който ясно да регламентира представителството и разпоредбите за признание на съответната организация.

От Обединени земеделци постоянно сме упорствали за дълготрайна тактика за развиване на земеделието, сподели още Петя Ставрева. Тя акцентира, че предложенията на партията за промени в аграрното законодателство ще бъдат изпратени до Министерство на земеделието и до отрасловата комисия в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР