"Обединени патриоти" предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора

...
"Обединени патриоти" предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора
Коментари Харесай

ПГ на ОП предлагат нов тип социална помощ за възрастните хора с пенсии под прага на бедност

"Обединени патриоти " оферират нов вид обществена помощ за възрастните хора с пенсии под прага на беднотия. От групата внасят в парламент план на закон за отбрана на правата и ползите на възрастните хора, който подсигурява опцията пенсионерите да получават в допълнение материално стимулиране от страната до размера на прага на беднотия. Това оповестиха депутати от "Обединени патриоти " на брифинг в Народното събрание.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изясни, че слагат прага на беднотия като минимална сума, с която би трябвало да се разпорежда всеки пенсионер в България, т.е. 346 лв. сега. Той уточни, че при 209 лв. минимална пенсия сега, в този закон се слага задължението страната да подсигурява поетапно приход до линията на беднотия. Симеонов означи, че това е избирателен ангажимент на "Обединени патриоти " и ще упорстват законопроектът да бъде признат.

Съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти " Искрен Веселинов /ВМРО/ изясни, че милион и 200 хиляди души ще могат да се възползват от новия вид помощ, а съгласно плановете на специалистите страната ще би трябвало да дава в допълнение към половин милиард лв. всяка година. Става въпрос за едно допълващо заплащане за хората с пенсии от трудова активност.

То ще замести множеството на брой обществени помощи за възрастните хора като да вземем за пример за отопление, уточни той. Веселинов изясни, че по този начин ще се спести голям административен разход, тъй като с едно заявление българският пенсионер над 65 години, който не доближава линията на беднотия, ще има право да изиска поддръжка от страната и да я получи.

От "Обединени патриоти " са планували опция компенсирането до прага на беднотия да стане да вземем за пример на три стъпки. Бихме могли първата година, да речем в идващия бюджет, да компенсираме 30 % до линията на беднотия, идната - 60 % и по-следващата към този момент 100 % - въпрос на диалози, изясни Искрен Веселинов. Това е напълно нов вид обществена помощ и се намираме в действителност в първата точка от дебата по тази тематика, разяснява той.

Искрен Веселинов разяснява, че влизат напълно в тона, който сътрудниците им от ГЕРБ са задали при съставянето на това държавно управление. "Те споделиха: "Не можем да създадем 300 лв. пенсията, тъй като ще лишим от смисъл въобще общественото обезпечаване ". Тук към този момент приказваме за обществено подкрепяне ", уточни Веселинов.

Александър Сиди разяснява, че с това предложение се пробват да подсигуряват почтени приходи на възрастните хора. Той означи, че с този закон се основава и съвет на старейшините във всяка община, който ще пази правата и ползите на възрастните хора пред локалните и държавни управляващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР