Обединени патриоти изготвиха Закон за личния фалит. Целта е да

...
Обединени патриоти изготвиха Закон за личния фалит. Целта е да
Коментари Харесай

Обединени патриоти предлагат Закон за личния фалит

Обединени патриоти изготвиха Закон за персоналния банкрут. Целта е да се постави завършек на фигурата " пожизнен дебитор ". България е измежду дребното страни в Европейски Съюз, която няма законодателна отбрана при задлъжнялост на физическите лица и това е проблем, за който се приказва от години.
Текстовете в Закона за отбрана на физическите лица при неплатежоспособност(за повече от 3 месеца) бяха показани в Народното събрание заместител ръководителя на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов и от секретаря на групата Християн Митев. Те подчертаха, че законът ще бъде показан за разглеждане на всички парламентарни групи, на министерство на правораздаването и за публично разискване.
Според показания законопроект отбрана може да получи дебитор, който има едно или повече парични отговорности с общ размер до 200 000 лева и даде разполагаем на кредиторите си за угаждане на вземанията им цялото си имущество и бъдещите приходи за пет години, като се изключи несеквестируемите движимости и приходи. За да бъде сложено физическото лице под протекция, законопроектът изисква кумулативното съществуване на две предпоставки – несъстоятелност и почтеност.
Лицата, сложени под отбрана ще бъдат вписвани в Централен електронен указател на физическите лица в несъстоятелност към Агенцията по вписванията.
Проектът има за цел да отбрани правата и ползите на физическите лица, изпаднали в положението на несъстоятелност, като сътвори опция за възобновяване на обществената и трудовата им интензивност, както и обезпечаване на заслужено угаждане на техните кредитори. Това ще докара до преустановяване на съществуващото в Република България състояние на „ доживотна задълженост ” на длъжници – физически лица, които нито могат да удовлетворят кредиторите си, нито да се освободят от съществуващата обязаност с тях. Въведеното със законопроекта бързо и дейно произвеждане цели да се реализира заслужено цялостно или отчасти угаждане на кредиторите на неплатежоспособния дебитор, като се подсигуряват правата на всички правни субекти, участващи в него.
С предлагания законопроект за отбрана при несъстоятелност на физическите лица се цели транспонирането на Директивата Европейски Съюз 2019/1023 в българското законодателство, като следва да се означи, че Република България е от дребното страни в света, която няма настоящ нормативен акт, уреждащ тази материя. Неговата изключителна значимост и новост се стимулират и с непредвидимите последствия, които ще настъпят след приключването на пандемията, провокирана от ковид COVID-19 и въведеното с решение на Народното събрание изключително състояние в Република България.
Предвижда се законът да се ползва за физически лица, които са български жители, както и чужденци, непрекъснато пребиваващи на територията на Република България, като са изключени едноличните търговци, съдружниците и акционери в търговски сдружения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР