Обединена българска банка (ОББ) удължава мерките за отсрочване на кредитни

...
Обединена българска банка (ОББ) удължава мерките за отсрочване на кредитни
Коментари Харесай

ОББ удължава отсрочването на вноските по кредити

Обединена българска банка (ОББ) удължава ограниченията за отлагане на кредитни отговорности по отношение на пандемията от COVID-19. Реакцията на ОББ е разследване на признатото от Българската национална банка (БНБ) предложение на Асоциацията на банките в България (АББ) за удължение на крайния период за подаване на претенции от страна на клиентите на банките по Реда за отлагане ( " Ред за отлагане и споразумяване на изискуеми отговорности към банки и дъщерните им сдружения " ) с 90 дни.
Така новата дата за подаване на претенции е 23 септември, а за одобряването им от ОББ – надлежно 30 септември 2020 година Респективно, новият краен период за отлагане на отговорностите на клиентите е до 31 март 2021 година Удължаването на периода на деяние на реда за отлагане на отговорности се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отлагане на заплащанията преди 22 юни 2020 година
Клиентите, които са наранени от пандемията или от рестриктивните мерки, въведени със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, и желаят да употребяват облекчени условия, би трябвало да попълнят декларация по пример, налична на уеб страницата на банката. Физическите лица не дължат такси за предоговаряне или други такси, свързани с предлагането на ОББ, както и до в този момент.
Няма смяна в реда, по който се преглеждат постъпилите молби за отлагане на отговорностите, като и до момента при нереволвиращите артикули на клиентите се изготвя нов погасителен проект, обхващащ целия излишък от дълга, в това число неплатената главница по време на гратисния интервал, като срокът според погасителния проект се удължава със същия брой месеци, с които е било отсрочено изплащането на заема.
Ако клиентът избере да отсрочи изплащането единствено на главницата, то през месеците на гратисния интервал той ще изплаща единствено дължимата рента за постоянен дълг върху настоящата главница.
Ако избере да отсрочи изплащането на главницата и на лихвата, то насъбраната и неизплатена рента за постоянен дълг върху настоящата главница през гратисния интервал ще бъде разпределена на равни елементи и добавена към месечните вноски за интервал най-много до 12 месеца за потребителски заеми и до 60 месеца за ипотечни заеми.
В допълнение, Българска народна банка се ангажира да разгласява ежемесечно систематизирана информация по отношение на постъпилите и утвърдени претенции до банките за отлагане на отговорностите по сегашния ред. Информация за април, май и юни 2020 година ще бъде оповестена на 31 юли 2020 година За последващите месеци от действието на одобрения ред месечна информация ще се разгласява в края на последния работен ден на месеца, идващ отчетния интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР