ОББ е новото име на обединената банка след сливането й

...
ОББ е новото име на обединената банка след сливането й
Коментари Харесай

Standart&Poor’s и Fitch повишиха кредитния рейтинг на ОББ

ОББ е новото име на обединената банка след сливането й със Сибанк

Още по тематиката
Белгийската KBC влезе в ръководството на закупената институция. Петър Андронов ще ръководи групата

Новият притежател ще избере свои мениджъри за купената банка в сряда

До средата на юни КВС ще е е платила цената от 610 млн. евро и ще е получила акциите от гръцкия притежател

Главният изпълнителен шеф на Сибанк и кънтри управител на KBC Group за България пред " Капитал "

Чистата облага на банката за миналата година е 111 млн. лева

S&P повиши краткосрочната оценка за банката, а за дълготрайната и тя, и Fitch ще изчакат привършване на покупката от KBC

Новата обединена банка ще бъде на трето място в бранша с активи над 10 милиарда лева
Две от трите най-големи организации за кредитен рейтинг Fitch и Standart&Poor’s (S&P) покачиха рейтинга на ОББ със надлежно 6 и 4 равнища, оповестиха от банката. Увеличението на оценката е доста и идва директно след окончателното завършване на придобиването на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC на 13 юни 2017 година Тя е притежател и на Сибанк в България, като двете банки ще се слеят до края на годината в една нова с активи над 10 милиарда лева, а името й след обединяването ще остане ОББ.

Новите оценки и на двете организации отразяват промяната на собствеността и елиминирането на " риска от болест " от досегашния гръцки притежател на ОББ National Bank of Greece (NBG).

Оценката на Fitch

От Fitch са премахнали оценката за наблюдаване върху дълготрайния и кратковременен рейтинг за поддържка. В същото време организацията покачва дълготрайния рейтинг на банката на BBB+, което е с 6 равнища по-високо от предходния рейтинг B+. " Това е допустимо най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната вероятност на ОББ отразява тази на българските държавни облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ би могъл даже да бъде преразгледан в посока нагоре, в случай че горната граница за България бъде преразгледана в същата посока ", се показва в известието на банката.

Там се споделя още, че по-високият рейтинг на ОББ отразява визията на Fitch за огромната възможност КВС да подкрепи българското си отделение, в случай че се наложи. От организацията разясняват, че са уверени, че синергията сред ОББ и новата им банка майка ще бъде мощна, " защото банката дава услуги на един от четирите стратегически значими пазари за КВС в Централна и Източна Европа (заедно с Чехия, Унгария и Словакия) ". Fitch показват още, че КВС участва на пазара в България от 2007 година с по-малката Сибанк (около 3.4% пазарен дял), както и със застрахователната компания ДЗИ. След придобиването на ОББ (на четвърто място по общи активи с към 7.4% пазарен дял), КВС реализираха стратегическата си цел за забележителен пазарен дял (около 11%, трето място) в България, разясняват от рейтинговата организация.

Какво споделят от S&P

Повишението на оценката на ОББ от S&P е с 4 равнища – от B+ на BB+. Новият рейтинг е еднакъв на този на страната и по скалата на S&P. Положителната вероятност демонстрира, че организацията би могла да увеличи рейтинга на ОББ през идващите 12 месеца, в случай че откри усъвършенстване на бизнес профила на банката и, по-специално, по-фокусирана тактика за напредък и сполучлива интеграция на ОББ в банковите интервенции на КВС в България. Според S&P фактът, че ОББ е локална банка, оперираща единствено в България, е от голяма важност за това, че те не биха определили рейтинг, по-висок от този на страната. Бъдещо повишение на рейтинга на ОББ зависи от повишение рейтинга на България.

S&P към този момент не гледат на ОББ като на банка, изложена на " риск от заразяване " от някогашния й акционер – NBG. Те считат още, че ОББ в този момент е стратегически значимо дъщерно сдружение за КВС. " България е доста значим пазар за КВС и ние чакаме групата да бъде мощно ангажирана с ОББ, поради желанието й да пораства доста в българския банков бранш ", разясняват от S&P. Според тях упоритостите на KBC в България би трябвало последователно да усилят конкурентната позиция на интервенциите им на локално равнище, като записват по-висок напредък и облага напред във времето.

Според Петър Андронов, който е и новият основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на КВС за България " в сходство с дълготрайната тактика на КВС Груп, ОББ, дружно със Сибанк, ще се трансформира в една от първите три банки на българския пазар. Повишаването на рейтингите е още едно доказателство, че обединяването на ОББ и Сибанк ще бъде от изгода както за локалната стопанска система, по този начин и за клиентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР