Обърнете внимание на това, което четете и виждате. Всъщност то

...
Обърнете внимание на това, което четете и виждате. Всъщност то
Коментари Харесай

Как Тръмп се опитва да победи реалността

„ Обърнете внимание на това, което четете и виждате. Всъщност то не се случва в действителност “. Твърдението е на Доналд Тръмп - споделил го е в края на юли по време на заседание пред военни ветерани в Канзас Сити. „ Просто вярвайте на нас “, гласи апелът на президента. Не на демократите, не на научните служащи, не на медиите.

Алтернативният свят на 45-ия американски президент се прояви доста мощно още на 20 януари 2017 година - в деня на неговото встъпване в служба. Тръмп твърдеше, че тълпата от хора по време на неговата гала е била по-голяма от тази на предшественика му Барак Обама. Това било най-голямото събиране на хора по време на стъпване в служба на американски президент.

Сателитни фотоси обаче демонстрираха, че улиците на Вашингтон са били доста по-празни при заклеването на Тръмп, в сравнение с неговия предходник. Неговият тогавашен представител Шон Спайсър настоя, че американският президент споделя истината.

Американците са срещнаха с Тръмп като президент по време на предизборната акция. Но в този момент в Белия дом неговото държание наподобява напряко неуместно. Президент, който обръща на 180 градуса публичните обстоятелства. На някои към момента може и да им е смешно. Но на множеството не е.

18 месеца и 4229 неистини по-късно към този момент е ясно, че Тръмп живее в един собствен свят, конструиран напълно от потребностите на неговото его. С обективните истини, които се опълчват на неговите възгледи, Тръмп в този момент се бори по този начин, както в миналото със строителните компании, които са желали от него хонорарите си. Поради което и назовава критикуващите го медии fake news и най-голямото зло на нашето общество. Атаките си той непрекъснато повтаря в Twitter и при съвсем всяка своя социална тирада.

Т. нар. The Fact Checker на Washington Post, чието значение набъбна мощно по време на ръководството на Тръмп, регистрира, че броят на „ неговите неправилни и заблуждаващи изказвания “ съвсем се е удвоил за последните шест месеца. Средностатистически Тръмп лъже по 7,6 пъти дневно, до момента в който при започване на мандата му лъжите са били по-редки – по 4,9 лъжи дневно.

Някои неистини той повтаря непрекъснато. Особено, в случай че те касаят неговата политическа стратегия. Ако да вземем за пример става дума за световната търговия, митата, имиграцията или за това, че европейците би трябвало да заплащат повече за НАТО.

По време на ръководството на Тръмп лъжите не просто стават ежедневни, те се трансформират в негова запазена марка, съвсем като Twitter. А неговите фенове го боготворят за това, разяснява Sueddeutsche Zeitung.

Което, несъмнено, е обвързвано: в случай че Тръмп не лъжеше, той нямаше да може да се показа като единствен избавител на Съединените щати. Ако неговите почитатели не гледат на него като на спасителя на Съединените щати, нямаше да са в краката му. А почитателите на Тръмп би трябвало най-малко на половина да имат вяра на изказванията му, тъй като противоположното би било неловко: фактът, че са подведени от измамник.

За да показа личните си възгледи като единствена истина, за Тръмп е жизненоважно постоянно да демонизира медии като New York Times, Washington Post и CNN.

В Канзас той сподели по тематиката: „ Не вярвайте на боклука, който идва от тези хора “.

За доста от неговите политически съперници това звучи като Джордж Оруел. Най-цитираните фрази от неговия дистопичен разказ " 1984 " тези дни гласят: “Партията учеше да не се доверявяме на знанието на очите и ушите. Това е нейната значимата и решаваща заповед ". И още: „ И в случай че всички останали имаха вяра на лъжата, публикувана от партията - в случай че всички записи са идентични, то тогава лъжата ще влезе в историята и ще стане истина ".

Консервативният канал Fox News, обичаната медия на президента, влиза в ролята на хроникьор, който афишира за истина подправянето на историята в действително време. Нещо повече, той освен удостоверява съществуването на света на Тръмп, само че и служи като ентусиазъм и източник на хрумвания за непрекъснато измислящия нови тези държавен глава. Тръмп постоянно приказва с журналиста на Fox Шон Ханити, с цел да обменят препоръки.

На фона на рецензиите от доста места от Белия дом наподобява мъчно да се избегне когнитивния дисонанс. Президентът на Съединени американски щати обаче се пробва да се изолира от неприятните възгледи. Така да вземем за пример 72-годишният милиардер освен се обкръжава единствено със свои поддръжници, само че и не разрешава на своята брачна половинка Мелания да гледа CNN в президентския аероплан.

Тръмп, който постоянно не желае да се конфронтира в директни диалози, заобикаля директната борба. Така да вземем за пример той изгони баскетболния тим Golden State Warriors от Белия дом, откакто играчите му направиха сериозни изказвания. Когато на границата незаконните имигранти бяха отделени от децата им, той анулира обичайния пикник с демократите и републиканците в Белия дом. Има съмнения, че не е желал да се изправя против демократите и техните отзиви.

Поне към този момент Тръмп е победил действителността, най-малко измежду личните гласоподаватели. Според скорошно изследване на Quinnipiac University три четвърти от републиканците имат вяра на президента повече, в сравнение с медиите.

Отговорът на това, за какво хората имат вяра, е напълно елементарен, демонстрира ново изследване на Yale University: повтарянето на лъжите. Колкото по-често човек чете или чува лъжливи изказвания, толкоз по-вероятно е да им има вяра. Изследователите назовават феномена " илюзорна истина ".

Пропагандата употребява лековерието на хората и предизвика с допустимо най-интензивните тласъци. Циркулиращите тайни теории, които от ден на ден наводняват консервативния мейнстрийм, показват капацитета на такива „ различни действителности ". Фактът, че Тръмп отпразнува политическия си пробив с теорията за подправеното поданство на Барак Обама, се вписва сносно.

Постоянното дискредитиране на пресата от страна на Тръмп прави останалото. Наскоро последователите на президента наскърбиха журналиста от CNN Джим Акоста при една от изявите на президента във Флорида. Когато по-късно той изиска от говорителката на Белия дом Хъкаби Сандърс да признае, че медиите не са " врагът на народа ", тя отговори: „ Президентът ясно сподели своите възгледи ".

В личния си свят всичко работи отлично за Тръмпизма. Имунизирането на консерваторите против истината работи. В техния свят Тръмп е верният избор. В края на краищата той основава работни места, понижава налозите, бори се против противозаконната имиграция и, както написа на неговите бейзболни шапки, прави Америка велика още веднъж. Всеки, който твърди противоположното, просто се пробва да подкопае този популярен президент. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР