Объркан спор се заформи днес относно това дали папа Франциск

...
Объркан спор се заформи днес относно това дали папа Франциск
Коментари Харесай

Спор: Говорил ли е папата за геноцид в Газа?

Объркан спор се заформи през днешния ден по отношение на това дали папа Франциск е употребявал думата " геноцид ", с цел да опише обстановката в Газа. Палестинците, които са се срещнали с него през днешния ден, настояха, че го е направил, а Ватиканът сподели, че не го е направил, оповестява " Ройтерс ".

Противоположните версии се появиха по време на следобедна конференция с 10 палестинци, които се срещнаха с папата тази заран в резиденцията му във Ватикана. Тази среща последва друга такава с израелски родственици на заложници в Газа.

" Когато споделихме историите на фамилиите, които са били убити (в Газа), той загатна `Виждам геноцида` ", сподели Ширин Ауад Хилал, която преподава в Библейския лицей във Витлеем. " Беше доста ясно, думата геноцид не идва от нас. Тя идва от Негово светейшество папа Франциск ", настоя тя.

Но изявление, изпратено от представителя на Ватикана Матео Бруни в отговор на въпрос на кореспондент, гласи противоположното.  " Не ми е известно той (папата) да е употребявал такава дума. Той употребява термини, които изрази по време на общата визита и думи, които във всеки случай разказват ужасната обстановка, която се изживява в Газа ", се споделя в изказването на Бруни.

Други участници в палестинската конференция се съгласиха, че са чули папата да употребява думата " геноцид ".  " Всички бяхме там. Чухме го и никой няма проблем със слуха ", съобщи Хилал. Участниците споделиха, че папата е доста осведомен за обстановката в Газа и липсата на вода, медикаменти и артикули от първа нужда.

Израел сложи Газа под блокада и безмилостни бомбардировки, откогато стартира войната с " Хамас ". Оттогава повече от 14 000 поданици на Газа са били убити, към 40% от тях деца, съгласно медицински чиновници в територията. Организация на обединените нации смята тези данни за надеждни.

Палестинците настояват на своята конференция, че папата е осъдил действието на " Хамас " като гнет, като повече от един цитира папата по време на срещата, че  " терорът не би трябвало да оправдава терора ".

По-рано в сряда, на общата си визита, Франциск сподели, че спорът е надхвърлил войната. " Това вършат войните. Но тук отидохме оттатък войните. Това не е война. Това е тероризъм ", уточни той. Той помоли за молебствия и двете страни " да не вървят напред със пристрастеностите, които в последна сметка убиват всички ".

Посланикът на Израел във Ватикана Рафаел Шутц сподели, че не желае да се базира непосредствено на казаното от папата, само че добави: " Има елементарна разлика, едната страна убива, изнасилва и не се интересува от тези от своя страна. другата страна е ангажирана във война за самозащита. " Шутц приказва на конференция с израелски фамилии, които са се срещнали с папата. Повечето споделиха, че не са осведомени с мненията на папата, тъй като са се случили след срещата.

По време на общата визита група палестинци в тълпата издигнаха фотоси на тела, увити в бял плат, и афиш с надпис " Накба продължава ". Накба е арабската дума за злополука и се отнася до разселването и лишаването от благосъстоятелност на палестинците във войната от 1948 година, която заобикаля основаването на Израел.

Срещите и мненията на папата пристигнаха часове след като Израел и " Хамас " се споразумяха за преустановяване на огъня в Газа за минимум четири дни. То ще разреши доставки на помощи, както и освобождението на минимум 50 заложници, хванати от екстремистите, в замяна на минимум 150 палестински пленници, арестувани в Израел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР