„Земята току-що преживя най-горещите си 3 месеца в историята“, казва ООН, предупреждавайки, че „сривът на климата е започнал“

...
Объединените нации — Земята току-що имаше най-горещите си три месеца
Коментари Харесай

Объединените нации — „Земята току-що имаше най-горещите си три месеца в историята“, каза метеорологичната агенция на ООН в сряда .

„Кучешките дни през лятото не просто лаят, те хапят“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление, съвпадащо с публикуването на последните данни от Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S) от Световната метеорологична организация.

„Нашата планета току-що претърпя сезон на кипене – най-горещото лято в историята. Климатичните сривове започнаха“, каза Гутериш.

The Генералният секретар на СМО, Петери Таалас, издаде спешна оценка на данните, като каза: „Северното полукълбо току-що имаше лято на крайности – с повтарящи се горещи вълни, подхранващи опустошителни горски пожари, увреждайки здравето, нарушавайки ежедневния живот и нанасяйки трайни щети на околната среда ."

свиването на леда в Антарктически море "беше буквално извън графиките и глобалната температура на морската повърхност отново беше на нов рекорд."

Докладът на СМО, който включва данните от Коперник като добра информация от пет други мониторингови организации по света показа, че това е най-горещият август в историята "с голяма разлика", според агенцията на ООН, както на сушата, така и в глобалната средна месечна температура на морската повърхност.

СМО цитира метеорологичната агенция на правителството на Обединеното кралство, която предупреди, че има „98% вероятност поне една от следващите пет години да бъде най-топлата в историята“.

Данните на Коперник вече поставят 2023 г. на път да бъде най-горещата година в историята. В момента остава само 2016 г. в книгите на температурните рекорди, но 2023 г. далеч не е приключила.

wild"Осем месеца след началото на 2023 г. засега преживяваме втората най-топла година до момента, само малко по-хладна от 2016 г., а август се оценява на около 1,5°C по-топъл от прединдустриалните нива“, каза Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата на Copernicus или ECMWF.

„Все още можем да избегнем най-лошото на климатичния хаос“, каза Гутериш от ООН и добави: „Нямаме момент за губене.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР