Обади ми се кметът на Враца и ми каза, че

...
Обади ми се кметът на Враца и ми каза, че
Коментари Харесай

Хинков: Кметът на Враца е убедил педиатрите да се върнат на работа

Обади ми се кметът на Враца и ми сподели, че е съумял да убеди педиатрите да се върнат на работа, което е доста огромен триумф, само че той е краткотраен, тъй като проблемите не са решени, те остават, занапред има да ги решаваме.


Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Оставката на доктор Цанова е в границите на 3 месеца. Нека да си свършим работата, по-късно ще забележим. Но аз считам, че може би бордът ще претърпи промени ", сподели Хинков във връзка с шефът на болничното заведение във Враца Кети Цанова.

Здравният министър увери, че ще има към 8 лаборатории за проби за опиати и алкохол. „ Ще се реши този въпрос ", заяви той и посочи, че общо ще бъдат 8 лабораториите, което, по думите му, е задоволително.

Хинков разяснява, че ще има марж сред заплатите, т.е. позволена разлика сред най-ниската и най-високата заплата. „ Таван на заплатите не може да има. Няма по какъв начин да има таван на заплатите, в случай, че има разнообразни категории. Това съответствие е значимо и то важи както за работещите в незабавна помощ, по този начин и за работещите във всички лечебни заведения, където има над 50% държавно присъединяване ", изясни той.

По отношение на разпределението на 30 млн. към незабавна помощ и здравните инспекции, здравният министър съобщи, че към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени в частта незабавна помощ. „ Още има някои неуточнения, отново свързани с тези съотношения сред обособените специалности вътре в незабавната помощ. Очаквам среща със синдикатите, с „ Подкрепа " и КНСБ главно ", заяви Хинков и добави, че се надява със задна дата те да влязат в действие от 1 септември.

Промените, които ще вкарат електронната рецепта, следва да стартират през септември месец т.г. и ще важи за всички лекарства, които се изписват, както и за антибиотиците. „ Те са създадени тези неща, чакам септември месец да бъдат осъществени. Разбира се, че ще има публично разискване. Може би ще има един софтуерен период, само че то не е разпоредба. Аз имам диалог с ръководителя на Лекарския съюз, тяхното искане е да има верификация от двете страни – и от страна на лекаря, и от страна на аптеката, което е задоволително ", уточни Хинков.

Във връзка с това ще отпадне ли условието за трето равнище на подготвеност в стандарта по правосъдна медицина, здравният министър отговори: „ Не знам. Ние сме го пуснали за публично разискване и до 26 август би трябвало да завърши публичното разискване, тъй че тогава ще мога да ви кажа съответно ", сподели още той.

Хинков означи, че днешният ден е фактически знаков – с изключение на, че е Успение на Света Богородица, концепцията той да бъде и Д„ ен на починалите за избавление на други жители в спокойно време, е доста добра. Аз имам прочувствена връзка с ВМА, защото моят татко е работил тук 40 година без спиране и остави доста от себе си и живота си в тази болница ", акцентира здравният министър и уточни, че ВМА е структурно определяща и значима за опазването на здравето.

„ Има диалог в този момент с ген. Мутафчийски за проблеми, които би трябвало да решаваме дружно, тъй че в това отношение съм удовлетворен, че съм тук ", изясни още той.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР