О.з. полк. Виктор Баранец, Комсомолская правдаВ сводките за хода на

...
О.з. полк. Виктор Баранец, Комсомолская правдаВ сводките за хода на
Коментари Харесай

Руските сили отблъснаха крупен украински десант на стратегически важния Змийски остров

О.з. полк. Виктор Баранец,
" Комсомолская истина "

В сводките за хода на спецоперацията на съветската войска в Украйна още веднъж стартира да се мярка името " Змийския остров ". Той се намира в северозападната част на Черно море покрай делтата на Дунав, площта му е едвам 17 хектара (170 декара).

До началото на интервенцията на острова имаше украински гарнизон от граничари, морска пехота и експерти от Противовъздушна отбрана – към 100 души. На

24 февруари до острова пристигна транспортен съд на Черноморския флот и предложи на гарнизона да се съобщи непринудено. Украинците отхвърлиха и даже пробваха да се опълчват, в това число с огън от брега. Но когато ракетите " Калибър " и корабната артилерия удариха по острова, те въпреки всичко капитулираха. След това съветската морска пехота завладя острова.

След като преглътна горчивия хап, Киев се опита да разиграе пропагандистката карта - стартира да популяризира историята за " мъжеството и героизма " на бранителите на острова. Уж гарнизонът на Змийския остров бил формиран от едвам 13 гвардейци от граничната защита, които " паднали в неравния пердах ". А за достоверност Зеленски даже им присъди звание " Герой на Украйна ".

Но истината излезе много по-позорна - на 27 февруари граничната работа на Украйна публично разгласи, че 13-те " починали " гвардейци в действителност са живи. Те се оказаха измежду 82-ата украински бойци, предали се в плен. (Сред тях бе и украинският боец Роман Грибов, на който се приписва най-паметната фраза от началото на войната - " Руски транспортен съд, върви на майната си " ).

Костта в гърлото на Киев

А на Змийския остров бе ситуиран незначителен съветски гарнизон. Именно той стана костта в гърлото на украинския Генерален щаб и командването на НАТО, защото " пречи " на безпроблемната доставка на оръжия и горива по море от Румъния до Украйна (нито един транспортен съд не може да премине неусетно около острова).

И тогава киевските стратези взеха решение да унищожат съветския гарнизон на острова, като провеждат крупна интервенция по завладяването му.
Щабът на съветския Черноморски флот (явно откакто е разбрал за проектите на Киев), им устрои капан - видимо стартира евакуация на своя гарнизон от острова.

И Киев незабавно захапа кукичката! Само след един ден Украйна стовари десант на Змийския остров. Във въздуха замириса на гръмка победа на украинското оръжие. Киевската преса мигновено затръби за " грандиозния поврат ", разказвайки за съветските загуби. Назовани бяха внушителни числа за загубите в жива мощ и техника, без да бъдат доказани с обстоятелства.

А от Москва нещата изглеждаха по напълно различен метод. Ето изказването на представителя на Министерството на защитата на РФ генерал-майор Игор Конашенков:

- От 7 май, по директна заповед на Зеленски, украинският Генщаб с неподсредственото присъединяване на съветници от Съединени американски щати и Англия, е възнамерявал крупна интервенция по завладяването на Змийския остров. В резултат на професионалните дейности на съветското поделение украинската провокация е била осуетена. Противникът понесе огромни загуби.

Подробностите, разказани от военачалник Конашенков, впечатляват:

- В продължение на две денонощия киевският режим предприе няколко обезверени опита за стоварване на въздушен и морски десант на Змийския остров, който е от значимо значение за контрола върху северозападната част от акваторията на Черно море. Украйна загуби 8 самолета и вертолета, съвсем 30 дрона и 3 катера с военнослужещи. При отразяването на офанзивите в региона на Змийския остров бяха свалени 4 украински самолета - три Су-24 и един Су-27, три вертолета Ми-8 с десант на борда и един вертолет Ми-24. За две денонощия бяха свалени във въздуха 29 украински дрона, в това число 8 ударни Bayraktar TB2… При опит за стоварване на десант през нощта на 8 май бяха унищожени 3 бронирани украински десантно-щурмови катера " Кентавр " с военнослужещи. В резултат на безумната провокация на Зеленски единствено при опита за десант и основаване на предмостие на острова в морето и по брега бяха унищожени над 50 украински диверсанти. На брега на Змийския остров останаха 24 тела на починали украински военнослужещи.

Какво следва?

Очевидно е, че Змийският остров има значимо оперативно-тактическо значение. Не е нужно човек да е високочел пълководец, с цел да разбере - при всевъзможни разновидности на спецоперацията по нейния южен фланг, за Черноморския флот на РФ е извънредно значимо на пресече доставките на оръжия, муниции и горива от Румъния. Ако Русия си разреши да загуби острова, украинците ще получат значими прерогативи и по море, и по суша. Те биха могли да разположат на него база с бойни вертолети, катери, артилерия и радиоелектронни, локационни и противовъздушни системи, с цел да не разрешат на Русия да блокира Одеса и доставките на оръжия.

А това значи, че в пристанищата на Одеса от Румъния (както и от България и Турция) може да потече голям поток от военни доставки от Съединени американски щати и другите страни от НАТО. Това ще се трансформира в самобитна " оръжейна артерия " за украинската войска, а значи и за продължаването на съпротивата ѝ, което мощно ще затрудни спецоперацията.

Нашите военачалници прелестно схващат това. Както и че опитът за десант на Змийския остров няма да бъде финален. На карта са сложени изключително значими интереси…

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР